ВиК операторите очакват с 30% по-скъпа вода и режими заради цената на тока

ВиК операторите очакват с 30% по-скъпа вода и режими заради цената на тока

© Скрийншот/Би Ти ВиЦената на водата може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на съюза на ВиК операторите Ангел Престойски. По думите му голяма част от ВиК дружествата са изправени пред фалит.


"Всичко това се случи, защото цените на електроенергията се задържаха на високи нива, а това е енергоемък бизнес. В някои дружества разходите за електроенергия са 40% от всички разходи", коментира Престойски. Има случаи, в които сметката за ток на едно дружество е по-голяма от месечните му приходи. Посочи, че най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България - Шумен, Разград, Търговище, Добрич.


Според Престойски е възможно и домакинствата да останат без течаща вода, тъй като има дружества, които са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването.
"Над 12 млн. са пресрочените задължения за ток и продължават да се натрупват, защото не е включена сметката за ноември", отбеляза Престойски.


Според него е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато съюзът е сезирал енергийния регулатор.


"По закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2.5% от средномесечния доход на домакинство", каза той.


В отговор на тезата на КЕВР, че държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро при по-добри условия за дружествата си, Престойски каза, че в момента може да се купува ток само от борсата, а там цените са високи.


"Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата", каза Престойски.


Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а големите загуби по мрежата са, защото "години наред КЕВР даваше цена на водата, която само осигурява съществуването на дадено ВиК, но не му дава възможност да инвестира и развива мрежата".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK