Енергийните цени подхраниха инфлацията и през ноември

Енергийните цени подхраниха инфлацията и през ноември

© Лили ТоушекИнфлацията продължава да расте и през ноември, показват данните на Националния статистически институт. В сравнение с предходния месец цените на стоки и услугите поскъпват с 1.4%, но спрямо предходната година повишението е 7.3%.


На годишна база най-много поскъпват горивата - с 29%, транспортът - с 22.9%, комуналните услуги - с 11%, при храните повишението е със 7.2%.


Най-голям принос за месечното поскъпване имат цените в сектора на развлеченията и културата, където то е с 3.3%, транспорта - с 2.8%, жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 2.1%.
При храните през ноември се отчита по-значително поскъпване при хляба - със 7.8%, маслото - с 5.3%, киселото мляко - с 4.2%, картофите - с 3.3%.


По-същественото поскъпване през ноември се вижда в групата на нехранителните стоки. С 18.9% е поскъпнало средно парното отопление, въглищата - с 23.3%, масовият бензин - с 3%, дървата за отопление - с 3.3%.


В същото време са поевтинели мебелите с 1.3%, телевизорите - с 1%, а при храните - доматите със 7%, оризът - с 2.3%, зрелият боб - с 2.6%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK