Енергийните цени се превърнаха в динена (бананова) кора за новите управляващи

Енергийните цени се превърнаха в динена (бананова) кора за новите управляващи

© Цветелина Белутова, КапиталВ опит да се опита да овладее енергийната криза, която е на път от началото на януари да застигне директно и битовите потребители, управляващата коалиция днес успя да влезе в капана на ГЕРБ-СДС, които заложиха на своя по-голям политически опит. Така притиснати от нападките на доскорошните управляващи, които в бързината предложиха привидно лесно решение как да се спре поскъпването на тока и парното от 1 януари, и заседанието на енергийния регулатор, който обсъждаше тъкмо него, депутатите подкрепиха мораториум върху поскъпването на цените.


Предложението, което дойде изненадващо от председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в дебат за създаване на временна парламентарна комисия по енергийната криза, бе подкрепено от 186 депутати от всички партии без ДПС, които не участваха в гласуването с мотив, че решението е "динена кора", превърнала се по-късно в "бананова", и е противозаконно.


Докато кабинетът планираше спешно обсъждане на мерки, за да не се стигне до повишение на енергийните цени, парламентът реагира панически и се съгласи на мораториум преди обяд, за да се наложи следобед да търси изход от ситуацията, в която изпадна. Но решението все пак временно замрази действията на енергийния регулатор, чиито председател използва едно от няколкото проведени заседания днес да напомни, че е независим орган и не е длъжен да информира за действията си правителството.
Спешно свиканото и не по правилата, според ГЕРБ, заседание на създадената временна енергийна комисия, се превърна в нов източник на борба за надмощие между новите и доскорошните управляващи и доведе до това, че решението за мораториума ще бъде прегласувано. Дискусията остави лошия вкус от недобрата организацията и липсата на опит, които бяха използвани всячески от представителите на ГЕРБ, за да уронят самочувствието на младите сред управляващите.


Какъв е проблемът


Заради поскъпването на природния газ на международния пазар от лятото започна рязко повишение на борсовата цена на тока, което натовари значително и бизнеса, и домакинствата в цяла Европа. В България това директно досега засегна само бизнеса, който вече е длъжен да купува ток само от борсата, а заради непълната либерализация на енергийния пазар домакинствата все още не са изпитали по-високите цени на тока. Отчасти това се случи с парното чрез непрекъснатото определяне на по-висока цена на газа от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което обаче не засяга всички.


Според актуалната регулация нови цени на тока и парното се определят веднъж годишно - от 1 юли, но Законът за енергетиката дава право на енергийния регулатор да промени това при повишение на цената на тока с над 15% като обаче произнасянето трябва да е отдалечено на поне 6 месеца от предходното. Така най-близкият срок се оказа 1 януари. И на базата на внесените предложения от топлофикациите и електроразпределителните дружества, които вече са под ефекта от драстично поскъпналите ток и газ, КЕВР вече предложи вариант на повишение. Това съвпадна с встъпването на новото правителство в длъжност, което и усъмни премиера Кирил Петков, че е планирано - теза, която защити и съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев. Дори тази сутрин в телевизионно интервю той определи действията на регулатора като "разстрел от упор".


Нежеланието на премиера да се вдигат цените за бита не е логично от пазарна гледна точка - целият бизнес, купува на пазарни цени, докато потребителите биха останали под чадър вместо, тези от тях, за които високите цени са непосилни, да получат енергийни помощи. Но също се споделя от коалиционния партньор в лицето на БСП, за която енергийните цени също са особено чувствителна тема.


Това е причината темата веднага да влезе в дневния ред на парламента днес, който сутринта обсъди създаването на временна парламентарна комисия по енергийната криза. По време на дебатите изненадващо Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, предложи от трибуната, без предварително внесен писмен документ, да се наложи мораториум върху планираното поскъпване на тока, парното и водата. Предложението бе подкрепено от всички без ДПС като възможност да се прекратят действията на независимия по закон регулатор, който в това време заседаваше, следвайки процедурата по определяне на новите цени. Така и стана и регулаторът прекрати заседанието, предназначено за обществено обсъждане на предложените по-високи цени.


Енергийните цени се превърнаха в динена (бананова) кора за новите управляващи

© Цветелина Белутова, Капитал


В часа, в който това се случи, на брифинг началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова обяви, че ще се предложи прегласуване на текста на мораториума като мотивира допуснатите неточности с това, че текстът не е бил предоставен на депутатите предварително. В това време и депутатите от управляващата коалиция обмисляха как да поправят стореното и се взе решение, че заради допуснато неразбиране временната комисия, при липсата на постоянна все още, ще предложи как да се промени формулировката.


Държавата, която въвежда мораториуми


Думата мораториум, която най-често се използва, когато затънала в дългове държава спира да обслужва дълговете си, бе съживена напоследък тъкмо от ГЕРБ. Първо, докато партията на Борисов търсеше повод да уязви президента Румен Радев чрез действията на назначеното от него служебно правителство. В началото на декември ГЕРБ поиска да се наложи мораториум върху поемането на нов дълг заради аукционите на служебния кабинет, които вървяха според предизвестен план и без да се надхвърля заложени таван в бюджета.


Терминът намери днес ново проявление в цените на тока, което даде повод на депутата от ДПС Рамадан Аталай да обяви, че ако парламентът действа по-умно България няма да се прослави в Европа като държава, която "работи с мораториуми" - практика, ползвана последно по времето на Луканов, когато страната спря да обслужва външния си дълг. Затова и той определи на заседанието на временната комисия, че ГЕРБ е подложила "бананова кора", на която се е подхлъзнала управляващата коалиция. Като се е съгласила да замрази цените до равнищата им от 1 януари, а оттогава са определени нови, което означава сега не просто да се замразят, но и да се понижат.


Вносителят на предложението Десислава Атанасова, която не е член на временната енергийна комисия, участва в заседанието, за да се възползва още веднъж от възможността да покаже, че новите управляващи не знаят какво правят, но и да твърди, че датата 1 януари 2021 г. тя не е предлагала. Колегите й в лицето на бившия енергиен министър Теменужка Петкова и други направиха всичко възможно да унижат управляващите - от некомпетентност по отношение на парламентарните правила за свикване на комисии през правилата за работа до реалните им правомощия.


В крайна сметка комисията успя да излезе с предложение пленарната зала утре да гласува ново решение, което ограничава мораториума до регулаторните енергийни цени и го разполага само в срока 16 декември-31 март. А междувременно да се работи за стабилизиране на енергийната система.


"Грешка върху грешка" или какво да се прави


Случилото се днес доведе до безпрецедентна обща позиция на трите частни електроразпределителни дружества в страната и държавния Енергийния системен оператор. "Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика", се казва в яхната позиция, разпространена до медиите.


Този въпрос реално не бе обсъден в нито един от днешните формати. На заседанието на временната комисия обаче ДПС, освен личното разчистване на сметки по примера и на ГЕРБ (с напомняне към Ивайло Мирчев от "Демократична България" за акцията на плажа Росенец, а към БСП - за мораториума по външния дълг), предложи вместо да се замразяват цените да се намали ДДС или ако се налага и акциза върху тока и така да се опазят домакинствата от поскъпване. Рамадан Аталай представи това решение за казуса, породен от "еуфорията на новите и хитростта" на старите депутати.


Не може парламентът да тръгва да прави грешка върху грешка.


Рамадан Аталай,

ДПС


На заседанието, председателствано от силно притеснения Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" представителите на "Демократична България" Владислав Панев и Христо Иванов посочиха, че не е разумно да се стига до мораториум заради вредите върху бизнес средата.


От дни, включително и днес, Панев предлага да се отмени член 31, ал. б от Закона за енергетиката, който дава възможност на КЕВР да променя цените от 1 януари вместо веднъж годишно от 1 юли, или ако Народното събрание наложи мораториум върху решенията на комисията. Напомни, че всички производители на регулирания пазар на електроенергия имат силно увеличени приходи от свободния пазар, а разходите на повечето от тях не се повишават. В това той вижда основание и възможност да не се вдига сега цените за бита.


Радослав Рибарски

© Цветелина Белутова, Капитал

Радослав Рибарски


Същевременно във фонд "Сигурност на енергийната система" са натрупани огромни резерви от високите цени на въглеродните емисии, както и от 5-процентната вноска от прихода на всички производители. Тези приходи (около 2 млрд. лв.) могат да послужат за компенсация на крайните потребители, предлага той.


Христо Иванов, съпредседател в оставка на "Демократична България", обобщи, че оптимално решение няма и че каквото и да се прави трябва да се реши в дискусия.


Друга възможна мярка е електроразпределителните дружества и системният оператор да бъдат включени в схемите за компенсации, които се изплащат на бизнеса. Причината е, че както обясняват те в позициятае си тази вечер,е, че купуват енергията за технологичните си загуби от борсата, но разходите за това са изчислени на база прогнозирана от КЕВР цена, която е три пъти по-ниска от реалната. Затова и те предупредиха, че мораториум означава колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.


В спечеленото време от мораториума, който се очаква да бъде преформулиран на заседанието на парламента в четвъртък, депутатите ще се подготвят за дълго очакваната подмяна в състава на енергийния регулатор. "Смяната на членовете на регулатора е ключов момент и трябва да бъде една от първите задачи на народните представители", обяви Владислав Панев, а въпросът стои от последните няколко парламента, които поради краткия си живот не стигнаха до тези въпроси. С изключение на опит без резултат в края на 44-ия парламент, доминиран от ГЕРБ.


Остава въпросът как в практичен план лявата цел - ниски цени за бита, да се постигне с десни средства - какво заявка даде Кирил Петков месеци преди да стане премиер.


Какво решиха депутатите четете тук.
Как мина заседанието на КЕВР четете тук.
Коментарите в кулоарите четете тук.
Как мина заседанието на временната енергийна комисия четете тук.
Какво предвиждаше планът на КЕВР четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK