Министърът на земеделието: Да ме свързват със СИК е инсинуация от определени кръгове

Министърът на земеделието: Да ме свързват със СИК е инсинуация от определени кръгове

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на земеделието Иван Иванов, предложен за поста от БСП, обяви пред "24 часа", че не може да си обясни защо фигурира като управител на клона на СИК в Шумен в регистъра ДАКСИ от 1995 г.


"Фактите са ясни - тази история е изключително неприятна инсинуация. За мен е резултат от интереси на определени кръгове, които считат, че ще бъдат накърнени, и се лансира тази история", казва той. Обяснява, че по това време е студент в Софийския университет и живеел в Студентски град. По думите му скоро щяло да се разбере кои са тези кръгове.


"През годините този въпрос никога не е бил поставян. Правени са много проверки, включително и по Закона за достъп до класифицирана информация, както и проверки от НАП и други институции, които не доказаха нищо от тези обвинения. Вади се само в моментите, когато се сложи моята кандидатура за някаква държавна позиция", обяснява той.
Допълва, че през 2013 г., когато е номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски", но след това е оттеглен заради връзката със СИК, и премиерът, и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев казали, че няма никакви данни . Посочва, че и сега е проверено "на всякакви нива моето неучастие в каквито и да е схеми и престъпни групи". Напомня, че е бил зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, с най-висок достъп до класифицирана информация.


Пак казвам, всичко това е инсинуация от определени кръгове и ще стане ясно скоро кои са те. Когато стартираме един сериозен мониторинг на министерството, ще започнат да излизат редица нелоялни практики.


"Капитал" припомня, че Иван Иванов е син на бизнесмена Валентин Иванов-Шошо, също свързан със СИК и задържан през 2000 г. за рекет и отвличане.


В интервюто казва още, че вече е провел среща с ръководствата на горските предприятия и им е съобщил, че продължава започнатата при служебното правителство политика за строг контрол при добива на дървесина. Обяснява, че им е възложил до края на януари да представят формула за намаляване цените на дървесината.


Обявява, че ще държи равнопоставени малките и големите земеделски стопани, но основно ще се подпомагат по-дребните - каквото е записано в коалиционното споразумение.


Според официалната му визитка Иванов е завършил история в Софийския университет и право във Великотърновския университет, бил е два мандата общински съветник в Шумен до 2013 г. и депутат в 42-ото и 43-ото Народно събрание. В 44-ото Народно събрание той е член и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по европейските въпроси и контрол над еврофондовете.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK