Енергийният регулатор е взел решение, от което печелят Ковачки и Доган

Енергийният регулатор е взел решение, от което печелят Ковачки и Доган

© Анелия НиколоваКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е забранила пазарните обединения между отделни балансиращи групи на производители, търговци и потребители на енергия, които по този начин могат да "изчистват" недостиг или излишък на енергия, преди да стигнат до Енергийния системен оператор (ЕСО). По принцип достигането до ЕСО означава той да прехвърли недостига или излишъка на дружествата, поддържащи студен резерв и да им плаща за регулиране на мрежата. Сред тези дружества са електроцентрали на Христо Ковачки и на Ахмед Доган.


Решението на регулатора е взето на 17 декември (ден преди парламентът да наложи мораториум върху повишението на енергийните цени - бел. ред.) и не отчита несъгласието за него от страна на повечето пазарни играчи, защото това ще доведе до повишаване на цените, съобщава изданието "Медиапул".


Мотивът на регулатора е, че актуалното в момента балансиране не води до намаление на разходите за регулиране и реално намалява конкуренцията между пазарните участници.
Междувременно евродепутатът Радан Кънев е отправил питане до Еврокомисията дали това решение не нарушава европейска директива, но отговорът се очаква в средата на януари. В същото време решението на КЕВР влиза в сила от февруари и не е известно защо се бърза с него.


Търговци на ток са решили да обжалват решението на регулатора пред Върховния административен съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK