И без връзката с Гърция България може да внася азерския газ, обяви шефът на "Булгартрансгаз"

И без връзката с Гърция България може да внася азерския газ, обяви шефът на "Булгартрансгаз"

© Цветелина Белутова, КапиталСъществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката. Това обяви пред Би Ти Ви Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз" имайки предвид договореното от предходното правителство количество с Азербайджан, което би трябвало да се доставя по неодизградената вече 12 години газова връзка с Гърция.


Малинов посочи, че под една трета от това договорено да се внася всяка година количества от доста по-евтин в момента газ реално влиза в страната. Допълни, че във формулата, по която се определя неговата цена, влизат и петролните деривати, които също поскъпват, но с доста по-нисък темп в сравнение със спотовите цени на природния газ. Последните пък от няколко години са част от формулата, по която се определя цената, договорена с "Газпром".


И енергийният министър Александър Николов вчера обяви, че може да се вкарва повече от азерския газ от реалното в момента, което той установил в разговори с директорите на държавните енергийни компании. Досега обаче "Булгаргаз" твърдеше, че заради незавършената газова връзка това не е възможно.
Малинов обясни, че газът преминава през трансанадолския газопровод, на границата с Гърция преминава в трансадриатическия, като и в двете точки на свръзка има достатъчна възможност да се поеме целият договорен от България капацитет.


Той не каза, ако това се направи, с колко би поевтинял газът за вътрешния пазар, но отбеляза, че дневната консумация в страната е 13 млн. куб. м и се очаква през януари и февруари да нарасне до 16-17 млн. куб. м.


След като вече стана известно, че газовата връзка с Гърция няма да може да влезе в експлоатация и в поредния удължен срок за това - 1 юли, Малинов прогнозира, че може да заработи от октомври, като уточни, че това е единственият газов проект в страната, с чието изграждане "Булгартрансгаз" няма общо.


"Аз смятам, че догодина при полагане на необходимите усилия и организация интерконекторът може да бъде въведен в експлоатация. Като експертен потенциал и оператор на останалата газопреносна мрежа в България и по времето на служебния кабинет сме изразявали готовност да помогнем във връзка с реализацията на този проект и още имаме това желание. Смятаме, че обединявайки усилията на всички заинтересовани страни, това може да се осъществи до 1 октомври 2022 г.", каза още той.


Допълни, че от началото на 2024 г. се очаква да заработи терминалът за втечнен газ в Александруполис, в който България е акционер. Очаква се в началото на януари да се вземе окончателно инвестиционно решение за изграждането му. Това ще даде реална възможност на България да диверсифицира доставките на синьор гориво, посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK