Четири моста на Дунав и три тунела под Стара планина са в плановете на транспортния министър

Николай Събев

© Цветелина Белутова, Капитал

Николай СъбевЧетири моста на Дунав и три тунела под Стара планина ще залегнат в обновяването на пътната карта за транснационалната и националната политика за всички видове транспорт, съобщава министърът на транспорта Николай Събев в интервю за "24 часа".


Министърът казва, че ще започнат геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където би трябвало да има мостове по река Дунав. Тунелите през Стара планина ще са три - "Шипка", "Петрохан" и един на изток. "Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време", казва Събев и заявява, че министерствата на транспорта и на регионалното развитие са решени

да празнуваме Съединението на България от гледна точка на транспорта.


Помолен да коментира бавното строителство на модерни железни пътища Събев допуска, че "на тези, които я строят, им се плаща на час". По думите му "има модерни технологии в света за бърз строеж на жп линии, на магистрали и пътища". "Това за министерството на транспорта го обещавам, ще вкараме високотехнологични бързи машини за строеж и ще ускорим движението", казва Събев.
Във въздушния транспорт той вижда големи възможности и за развитието на услуги чрез електрически самолети с вертикално излитане, които описва като летящи автомобили, таксита. Те могат да правят спасяване, могат да правят пожарогасителна дейност, много неща могат да правят, а не са нужни големи условия за едно такова летище, пояснява министърът.


"Имаме много ясна визия какво искаме в транспорта. Искаме транспортната система като цяло, с всички видове транспортни индустрии, да работи ефективно и синхронно, като една" казва министърът и изразява надежда, че до края на мандата системата на транспорта ще е "добре подредена, да имаме основите на добре работеща транспортна система, все още няма да е високоефективна, но ще е работеща и ефективна".


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK