Бюджетната комисия предлага намаленият ДДС за ресторанти и хотели да остане още година

Бюджетната комисия предлага намаленият ДДС за ресторанти и хотели да остане още година

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията по бюджет и финанси на парламента прие днес ресторантьори и хотелиери да плащат 9 вместо 20% Данък добавена стойност до 31 декември 2022 г. За следващата година това ще струва на бюджета 175.1 млн. лв., посочи министърът на финансите Асен Василев, който обясни, че този минус е сметнат при подготвянето на приходната част на бюджета, съобщи БТА.


Мярката, въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, трябваше да действа до 31 декември 2021 г. Удължаването на нейния срок ще стане факт, след като депутатите одобрят промяната.


Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и приеха този на Любомир Каримански от "Има такъв народ".
С промени в Закона за ДДС временно данък от 9% се дълги за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. Ставката важи също за храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и нощувките в местата на настаняване.


9 вместо 20% ДДС се дължат също при доставките на книги и спортните стоки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK