Приходната агенция с призив: станете данъчен инспектор с мобилното ни приложение

Приходната агенция с призив: станете данъчен инспектор с мобилното ни приложение


Над 180 000 потребители ежедневно могат да действат като данъчни инспектори и да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката, се казва в съобщение до медиите на Националната агенция за приходите.


Уточнява се, че чрез приложението до този момент са инспектирани над 460 хил. бележки, като само за тази година те са повече от 30 000 и нито една не е била фалшива.


"Проверката е в две фази - първо се сканира отпечатаният на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат, или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка", казват от агенцията.
Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.


"Освен с функция "данъчен инспектор" мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравноосигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС", казват още от приходната агенция. Уточнява се, че мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK