Краят на сделките със стари жилища: все повече се търсят имоти, в които никой не е живял

Краят на сделките със стари жилища: все повече се търсят имоти, в които никой не е живял

© Цветелина Белутова, КапиталНа най-големия пазар на имоти в страната - този в София, вече доминират имотите ново строителство. Това може да доведе до дефицит в предлагането на старо строителство и да скъси значително периода за сключване на сделка през 2022 г. Прогнозата направиха пред "Дневник" представители на агенции за недвижими имоти и строители в столицата.


Въпреки ръста в цените, интересът към покупка на жилища продължава да се увеличава и никой не очаква застой.


Търсенето изпреварва предлагането


Експертите на "Адрес" коментират, че на пазара доминират покупките на завършени жилища с Акт 16 - документа, с който държавата установява годността за ползване на сградата, след като строителните и монтажни работи са приключили, сключени са договори и са открити индивидуални партиди за ВиК, топлофикация и др., така че жилищата да са вече обитаеми. Сделките за завършени жилища надвишават значително тези, сключени преди дадена сграда да получи разрешение за ползване.
По думите на брокерите от агенцията все още има клиенти, които избират старото строителство. В същото време в новоизграждащите се квартали като "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Овча купел" броят на сделките е по-голям. Причините са и в това, че там има много нови проекти, клиентите имат голям избор в различни ценови сегменти. В компанията все по-често чуват от по-младите си клиенти описанието на бъдещия им дом да включва характеристиката "никой да не е живял".


От друга страна, в старите най-желани квартали - Докторска градина, "Иван Вазов", долен "Лозенец", "Яворов", предлагането не е толкова голямо, тъй като, и поради липсата на достатъчно свободни терени, се реализират малко нови проекти.

В същото време цените в тези квартали са високи и повечето собственици рядко пускат апартаментите си в продажба
На пръв поглед, особено в София, изглежда, че непрекъснато израстват нови жилищни сгради. Това е характерно особено за някои квартали. Според играчите на пазара обаче както и да изглежда отстрани изграждането на жилищни сгради е процес с относително дълъг жизнен цикъл, парцелите са ограничени, налице е сериозен ръст в цената на строителните материали, а административната тежест също е немалко препятствие при изграждането на нови проекти. По тази причина търсенето на ново строителство продължава сериозно да изпреварва предлагането."Ако говорим за относително нови, вече готови сгради, то смятам, че и сега интересът към тях доминира над този към старото строителство", казва пред "Дневник" Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.


По-малки, но по-функционални


В масовия случай новоизградените жилища са по-малки, а описаната в документите квадратура включва и общите части, за разлика от по-старото строителство. Налага се и тенденцията в новите сгради апартаментите да нямат самостоятелна кухня. Въпреки това Шопов смята, че новите жилища се отличават с по-добра функционалност.


"Жилищата днес се изграждат съобразно съвременния начин на живот на хората. Те се строят, за да отговорят на определени изисквания. Пример за това са гаражите. Днес те са задължително условие, докато при старото строителство - по-скоро рядкост", коментира строителят.


По думите му друго предимство на новото строителство е именно фактът, че е ново, т.е. няма амортизация или нужда от спешен ремонт веднага след покупката. В добавка към това - дори при ремонт на самия имот, казусите с поддръжката на общите части при старото строителство често се превръщат в проблем. Третият фактор е, че новото строителство се продава по-бързо и лесно, т.е. новите имоти са по-лесен за управление инвестиционен инструмент.


Старо, но златно


Изборът между старо и ново строителство е свързан с профила на купувача - възраст, доходи, начин на финансиране на покупката, но също и с по-доброто разпределение и по-просторните помещения при сградите, които не са изникнали в последните 10-20 години, смятат експертите.


Георги Шопов посочва също, че сред старите сгради, особено в центъра на столицата, има фасади с историческа и културна стойност. Много често това са еднофамилни къщи, а целият контекст на тяхното построяване е различен. "Новите проекти нямат стойността, архитектурната ценност и историята на тези паметници, те са предназначени да отговорят максимално на жилищните нужди на хората и да бъдат достъпни".


Друга добавена стойност на старото строителство, която отбелязва, е свързана с района, в който то е изградено. Обичайно новите проекти се строят в по-отдалечените от централната градска част зони, докато някои качествени стари здания се намират в квартали с вече изградена социална инфраструктура.


Според оценките на "Имотека" на жилищния пазар в София вече доминират имотите ново строителство, което може да доведе до дефицит в предлагането на старо строителство и да скъси значително периода за сключване на сделки през 2022 г.


В същото време цените на апартаментите старо строителство се балансират около настоящите нива или растежът им е плавен, докато тези при новите проекти се прогнозират трудно в резултат от сериозния скок в цените на строителните материали, анализират експертите на агенцията.


Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", много от строителните предприемачи вероятно ще забавят продажбите в изграждащи се обекти, за да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират правилно към крайните клиенти. "Към момента обаче забавяне в темповете на строителство няма", казва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK