Правителството одобри още 860 млн. лв. за енергийни помощи за бизнеса

Александър Николов - министър на енергетиката

© Юлия Лазарова

Александър Николов - министър на енергетикатаПравителството реши да отпусне още 860 млн. лв. за финансиране на схемата за даване на енергийни помощи за бизнеса, каза днес премиерът Кирил Петков след последното за годината заседание на Министерския съвет. С вече одобрените до момента средства общата сума ще е милиард и половина, а с парите за компенсиране и на цената на газа на регулирания пазар ще е над 2 млрд. лв. за този отоплителен сезон, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.


"Така ще бъдат изплатени дефицитите на енергоразпределителните дружества, ще се намали и натискът за увеличаване на цените за пренос на енергия. Министерството работи за ребалансиране на системата, избягване на пикови мощности и осигуряване на допълнителни обеми електричество на свободния пазар, каза още министърът.


Принципът за разпределение на средствата остава както досега. Тоест държавата ще плаща 75% от разликата между базовата цена от 185.59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK