Министерството на финансите очаква бюджетът да излезе на по-малък от планирания дефицит

Министерството на финансите очаква бюджетът да излезе на по-малък от планирания дефицит

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на финансите обяви, базирано на предварителните данни и оценки, че очаква бюджетът да завърши годината с дефицит 4 млрд. лв. (3% от прогнозния БВП) при максимален размер на дефицита, заложен в актуализацията, 4.6 млрд. лв.


Основен фактор за постигнатото подобрение на дефицита е по-доброто изпълнение на приходите, като съпоставено с предходната 2020 г., приходите по консолидираната фискална програма отчитат номинален ръст около 7.9 млрд. лв. (17.8 на сто), посочва Министерството на финансите. В консолидираната фискална програма наред с републиканския бюджет влизат още бюджетът на съдебната власт, бюджетите на общините, на социалното осигуряване, здравната каса, университетите, БАН, БНР, БНТ, европейските средства.


Преизпълнението на актуализираните годишни разчети при повечето от основните данъци и осигурителни вноски бе причина правителството да предложи, а Народното събрание да одобри със свое решение допълнителни ресурси от 1.2 млрд. лв. за сметка на преизпълнение на данъчните приходи по държавния бюджет за обезпечаване на приоритетни мерки за подкрепа на пенсионерите и за компенсиране на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия и природния газ, посочва още ведомството.
То отчита, че по този начин са допълнени вече одобрените мерки с актуализацията на бюджета от септември, които обезпечиха ресурс за мерки за борба с пандемията чрез подкрепа на бизнеса и продължаване подпомагането на най-уязвимата група на пенсионерите през последното тримесечие на годината.


С актуализацията на бюджета бяха одобрени и промени в Кодекса за социално осигуряване, които въведоха трайна норма, чрез която пенсиите на всички пенсионери бяха служебно преизчислени от НОИ при промяна на процента за всяка година осигурителен стаж без превръщане в пенсионната формула от 1.2 на 1.35, считано от 25 декември 2021 г. От тази дата бе увеличен и минималният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 300 лева на 370 лева., което представлява увеличение с над 23 на сто.


Приходите в бюджета към края на декември се очаква да бъдат 52.2 млрд. лв. при планирани 50.6 млрд. лв., което е изпълнение 103.2% спрямо актуализирания годишен разчет. Съпоставени с 2020 г., приходите по консолидираната програма нарастват със 7.9 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните приходи, така и при неданъчните постъпления и приходите в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. Спрямо актуализираните разчети от септември 2021 г. преизпълнението е над 1.6 млрд. лева, отбелязва ведомството.

В частта на приходите по националния бюджет най-значителен номинален ръст спрямо предходната година има при данъчно-осигурителните приходи (5 млрд. лв.).


Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. и вноската в бюджета на ЕС) за 2021 г. са 56.2 млрд. лв., което е 101.8% спрямо актуализирания разчет за годината. Превишението над разчета се дължи основно на одобрените допълнителни разходи от 1.2 млрд. лв. за сметка на преизпълнение на данъчните приходи.


Отчита се значителен ръст на разходите спрямо предходната година, който е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато отчетените разходи за борба с пандемията от COVID-19 бяха значително по-ниски, докато през 2021 г. тези разходи са съществени и са за цяла година, и от друга страна - на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в закона за бюджета, отбелязва финансовото министерство.


Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени 1.7 млрд. лв. за добавки към пенсиите на всички пенсионери (от 50 лв. за месеците от януари до септември и 120 лева за месеците от октомври до декември). Освен това бяха обезпечени 750 млн. лв. за изплащане на добавки към пенсиите на всички пенсионери в размер на 60 лева за първите 6 месеца на 2022 г. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 година.

На база на предварителни оценки на Министерството на финансите поради посочените фактори разходите за пенсии отчитат номинален ръст спрямо 2020 г. 3.1 млрд. лева.
В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка: разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други.
Значителен номинален ръст от над 2.4 млрд. лв. се отчита и при разходите за субсидии за нефинансови предприятия, за което допринасят основно плащанията по Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, разходите на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", плащанията по мярката "60/40", мярката "80/20", мярката "Запази ме", мярката "Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки", администрирана от НАП, и други.

Министерството отчита, че към края на месеца помощта за бизнеса заради високите цени на тока е за общо над 1.3 млрд. лв.


Вноската в бюджета на ЕС е 1.7 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ не е бедна държава.

  Достатъчно е РУСИЯ и ТУКАШНИТЕ обслужващи я клептаци

  ДА НЕ КРАДАТ и

  ДА НЕ ИЗТОЧВАТ БЮДЖЕТА

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Наляха възможностите за кражби на "бандата ГЕРБ" ... ! Вият до небесата срещу Петков, Василев, Радев , Рашков...и всичко нататък . Още месец два да бъдт изхвърлени всички енергийни капии на Д. Добрев ,Ковачки , Теменужка Петкова и ДП ...

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Още месец два да бъдт изхвърлени всички енергийни капии на Д. Добрев ,Ковачки , Теменужка Петкова и ДП ...
  —цитат от коментар 2 на dejmos


  ДП е ДПС

  Напиши го ЦЯЛОТО

  За другото си прав.
  Нужно е ПЪЛНО изчистване на
  ПР РУСКИТЕ
  ГЕРБаджииски

  Енергийни ТЕМЕНУЖНИЦИ

 4. 4 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 569 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ не е бедна държава.Достатъчно е ТУКАШНИТЕ ДА НЕ КРАДАТ и ДА НЕ ИЗТОЧВАТ БЮДЖЕТА
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  12 години крадеше Тиквун с гербиджа!
  Тиквата и два от кабинетите му бяха избрани с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Народът избра Б.Б. само за народен представител,
  а Иван Костов го избра за Премиер.

  Никога депутат от БСП не е гласувал за кабинет на Тиквата


  До коментар [#1] от "Hawaii":

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Какъв дефицит при тази инфлация!? Къде са парите от в пъти увеличените ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки да не говорим!?!?!?

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Наляха възможностите за кражби на "бандата ГЕРБ" ... ! Вият до небесата срещу Петков, Василев, Радев , Рашков...и всичко нататък . Още месец два да бъдт изхвърлени всички енергийни капии на Д. Добрев ,Ковачки , Теменужка Петкова и ДП ...
  —цитат от коментар 2 на dejmos


  Хайде, да ти припомня, когато комунистите бяхте на власт.
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=322920489701852&set=pcb.322920509701850

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Ще подпомагат бизнеса и гражданите.

 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Какъв дефицит при тази инфлация!? Къде са парите от в пъти увеличените ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки да не говорим!?!?!?
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  за пенсиите и компенсациите по тока. Само там са 1,2млрд. лв от повечето приходи. През лятото пенсиите бяха вдигнати също така. Отделно първо 60лв/месец после 120лв/месец. Само от 120-те лв са вероятно над 2млрд. лв (2млн пенсионери по 120лв правят 240млн/месец, поне. Иначе покрай Борисов имаме спад по ДДС за ресторантите, хотелите,

 9. 9 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Какъв дефицит при тази инфлация!? Къде са парите от в пъти увеличените ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки да не говорим!?!?!?
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  По правилно би било - Къде са парите от в пъти увеличените ПРИХОДИ от ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки?
  ДДС не е увеличен!

 10. 10 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  А колко дългове взеха.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 11. Асене, нали трябваше да съберете 54 милиарда и 291 милиона?

  Къде са 2 милиарда лева?

  Wornoxmaniak
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5272 Любопитно

  Затягайте коланите и стига мрънкахте.

 13. 13 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  Какъв дефицит при тази инфлация!? Къде са парите от в пъти увеличените ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки да не говорим!?!?!?
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  Лява ръка- десен джоб... Специалитет на другарите...
  Гарантирано от ДСБ...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 14. До коментар [#1] от "Hawaii":

  ОФ- то обещахте че ще съберете с 8 или 10 милиарда повече дето уж са били крадени от ГЕРБ.

  Къде са парите?

  На власт сте от една година.

  Wornoxmaniak
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  "[quote#8:"alabalko"][/quote]
  Какъв дефицит при тази инфлация!? Къде са парите от в пъти увеличените ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки да не говорим!?!?!?
  —цитат от коментар 5 на svoboden

  за пенсиите и компенсациите по тока. Само там са 1,2млрд. лв от повечето приходи. През лятото пенсиите бяха вдигнати също така. Отделно първо 60лв/месец после 120лв/месец. Само от 120-те лв са вероятно над 2млрд. лв (2млн пенсионери по 120лв правят 240млн/месец, поне. Иначе покрай Борисов имаме спад по ДДС за ресторантите, хотелите,"
  .........................................
  Чекай малко! Нали Буци крадеше по ЕДИН МИЛИАРД на месц? Вече осем месеца не е на власт, къде са тия ОСЕМ МИЛИАРДА?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. До коментар [#9] от "star bastun":

  С 34% са се повишили цените на горивата от началото на годината. Къде са приходите от данъците и таксите?

  На ОФ коалицията им се губят близо 15 милиарда досега.

  Къде са парите, Кирчо?

  Wornoxmaniak
 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#9] от "star bastun":С 34% са се повишили цените на горивата от началото на годината. Къде са приходите от данъците и таксите?На ОФ коалицията им се губят близо 15 милиарда досега.Къде са парите, Кирчо?
  —цитат от коментар 17 на Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан


  цената може да се увеличава, но потреблението може да спадне. Т.е. нищо не казваш. Кажи с колко са се увеличили продажбите.

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "[quote#8:"alabalko"]
  —цитат от коментар 15 на 4ort
  Какъв дефицит при тази инфлация!? Къде са парите от в пъти увеличените ДДС и акциз на ел. енергията, за другите стоки да не говорим!?!?!?—цитат от коментар 5 на svobodenза пенсиите и компенсациите по тока. Само там са 1,2млрд. лв от повечето приходи. През лятото пенсиите бяха вдигнати също така. Отделно първо 60лв/месец после 120лв/месец. Само от 120-те лв са вероятно над 2млрд. лв (2млн пенсионери по 120лв правят 240млн/месец, поне. Иначе покрай Борисов имаме спад по ДДС за ресторантите, хотелите,".........................................Чекай малко! Нали Буци крадеше по ЕДИН МИЛИАРД на месц? Вече осем месеца не е на власт, къде са тия ОСЕМ МИЛИАРДА?[/quote]

  те са авансово окрадени. Той ги раздаде в края на миналата и началото на тази година, авансово, като сключи нови договори. Има инерция, ще се оправят нещата. По същия начин той се оплакваше, че тройната му е оставила едни повишени пенсии за плащане, а той остави едни кухи договори за пътна поддръжка, но не само тях.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Звучи добре!Трябва да се подобри значително данъчната събираемост у нас , която е около 80% при средно 90% за ЕС!

 22. 22 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  КОЙ открадна ,откраднатите от ГЕРБ пари ???

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 23. 23 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Звучи добре!Трябва да се подобри значително данъчната събираемост у нас , която е около 80% при средно 90% за ЕС!
  —цитат от коментар 21 на bat_plamen


  Да бе ,и Спецов да си плати данъците.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 24. 24 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 236 Неутрално

  При липсата на държавност, на елементарни публични услуги и други базисни условия за нормален живот няма никакво значение какво става с бюджета на тази опустошена територия. За около тридесет години успяха да прогонят или ликвидират към четири милиона от живеещите тук. Срам ги е да оповестят какво стана с Великото Преброяване, което установи, че тук са останали около и над пет милиона. Парите тук нямат функция и не предполагат по-добър стандарт на живот при тази пустиня наоколо.

 25. До коментар [#18] от "alabalko":

  Ха, ха, доста е смешно и забавно да се опитвате да се измъквате с такива дребни и незначителни трикове, нали икономиката расте?

  Владислав Горанов имаш по бюджетен излишък милиард на година.

  Къде са 15-те милиарда обещани на българския народ?

  Wornoxmaniak
 26. 26 Профил на dzg42842314
  dzg42842314
  Рейтинг: 0 Весело

  Кой открадна на ГЕРБ чекмеджетата??

 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Един младеж от ромски произход, който за кратко работеше като общ работник в нашата фирма казваше:
  "Докато банката дава заеми - ще тегля"!
  Виждам, че новоите управляващите са възприели неговата стратегия.

 28. 28 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#9] от "star bastun":С 34% са се повишили цените на горивата от началото на годината. Къде са приходите от данъците и таксите?На ОФ коалицията им се губят близо 15 милиарда досега.Къде са парите, Кирчо?
  —цитат от коментар 17 на Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан


  Повтаряй, тъпо и упорито! Никой не ти се връзва.

 29. Сега трябва да излязат и данни за държавния дълг който ще удари някъде 40 милиарда.

  Честита ОФ коалиция.

  Да видим кой първи ще се усети да избяга.

  Wornoxmaniak
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Весело

  По крадливо и БЕЗОТГОВОРНО правителство от тези на ГЕРБ няма в българската история !
  Нетния дълг на България през 2008 бе 2 милиарда ( това бяха правителства на НДСВ , а после тройната коалиция)
  Нетния дълг на България през 2020 е 22 милиарда ( не е теглен дълг по времето на Орешарски) Тоест ГЕРБЯТА са натоварили България 11 пъти ...Единственото което сте направили по това е ПРОПАГАНДАТА ( стил Гьобелс) ....и на това му идва края... Чуждестранни инвестиции са също са 10 пъти по големи отнесени към БВП.
  Икономическият ръст ...средно за периода на двете правителства е 5.6% , а има години със 7- 8% ръст. ГЕРБ са национален позор и катастрофа ,и трябва да бъдат разкарани от всички важни места . Имате право да правите ПИК пропаганда , все пак свобода ...............макар че там парите скоро !:)) Очаквам с интерес филма "ГЕРБ големи крадци срещу ГЕРБ по малки крадци"! :)

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Мафия!Оставка!Киро краде повече и от Цветан Василев и Васил Божков взети заедно!
  —цитат от коментар 31 на The investor


  Тъпо! Няма ли опорки вече?
  Никоъй не може да надмине Борисов в кражбите.

 33. 33 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Министерството на финансите да си прибере версиите от ТЕЦ-вете и мините на Ковачки. Много от тези дружества на "сламени хора" са длъжници на НАП:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160467256326189
  Зад всяко едно име на “сламен човек” стои фалшива декларация по Закона за мерките срещу пране на пари.

 34. 34 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Честито на Ковачки, пардон, на британския дядо, собственик на Брикел. ВАС реши, че МОСВ трябва да му плати 25 млн. лв. Решението е окончателно.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160466808896189
  По-рано тази година разследване на OCCRP разкри, че лаборатория свързвана с Ковачки систематично фалшифицира замерванията за парникови емисии на консултираните от него централи. Нито ДАНС, нито Прокуратурата си мръднаха пръста.

 35. До коментар [#28] от "Vesselin Velkov":

  До тук по груби сметки ви не излизат около 5 мириарда. Имате приходи от 660 милиона постъпили от концесионалното възнаграждение за летище София, 1 милиард вредили от АЕЦ Козлодуй, 800 милиона от магистралите и останалите са по грантове от Европа влезли в МФ. Чрез съткмитика и дългове ще ги дограмите някак си и ще сте с около 4.5 милиарда само на минус засега.

  Отделно казахте, че уж се били крали по 10-12 милиарда лева на година.

  Е къде са парите питам?


  Жалка история.

  Wornoxmaniak
 36. 36 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Не става само с ядене, трябва и акъл!

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Весело

  До коментар [#35] от "Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан":

  Математиката за гербер е добра само за чекмедже !:) Другите неща не са ви ясни ..оставете по умните да се оправят . Ще има нужда и от вас! Ще се чукат камъни , хора за колички , за събиране на тикви , зеленчуци ...Няма да останете изолирани от обществото ( ако слушате ) :))

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vesselin Velkov":До тук по груби сметки ви не излизат около 5 мириарда. Имате приходи от 660 милиона постъпили от концесионалното възнаграждение за летище София, 1 милиард вредили от АЕЦ Козлодуй, 800 милиона от магистралите и останалите са по грантове от Европа влезли в МФ. Чрез съткмитика и дългове ще ги дограмите някак си и ще сте с около 4.5 милиарда само на минус засега.Отделно казахте, че уж се били крали по 10-12 милиарда лева на година.Е къде са парите питам?Жалка история.
  —цитат от коментар 35 на Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан


  Взимай си хапчетата. Постоянното повтаряне на " Жалка история! " говори за здравословни проблеми.

 42. До коментар [#32] от "Vesselin Velkov":

  Извадих ти набързо няколко числа от бюджета дето показват некомпетентност и силно разминаване между обещано и изпълнено. Остави на българският народ да прецени на какво да повярва.

  Помниш ли... Само за 800 дни..?

  Асен Василев: България не е бедна държава, но е безобразно крадена...

  Асене, Къде са парите?

  Ако през 2021 ти се размине , нищо че си бил най дълго министър на финансите, то през 2020 си искаме 15-те милиарда.

  Wornoxmaniak
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  По крадливо и БЕЗОТГОВОРНО правителство от тези на ГЕРБ няма в българската история !Нетния дълг на България през 2008 бе 2 милиарда ( това бяха правителства на НДСВ , а после тройната коалиция)Нетния дълг на България през 2020 е 22 милиарда ( не е теглен дълг по времето на Орешарски) Тоест ГЕРБЯТА са натоварили България 11 пъти ...Единственото което сте направили по това е ПРОПАГАНДАТА ( стил Гьобелс) ....и на това му идва края... Чуждестранни инвестиции са също са 10 пъти по големи отнесени към БВП.Икономическият ръст ...средно за периода на двете правителства е 5.6% , а има години със 7- 8% ръст. ГЕРБ са национален позор и катастрофа ,и трябва да бъдат разкарани от всички важни места . Имате право да правите ПИК пропаганда , все пак свобода ...............макар че там парите скоро !:)) Очаквам с интерес филма "ГЕРБ големи крадци срещу ГЕРБ по малки крадци"! :)
  —цитат от коментар 30 на dejmos


  Има!!!!
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=322920489701852&set=pcb.322920509701850

 45. 45 Профил на Благовуй Груюв
  Благовуй Груюв
  Рейтинг: 9 Весело

  Защо просто киро е отзад на снимката, а дамата крачи отпред
  —цитат от коментар 16 на Трезвеник


  3ащото не сме в арабския свят, затова!

  Въпреки че- ако бяхме в арабския свят- отпред щеше да крачи Спецов.

  П.С. А сериозно (извън бъзиците с тази или онази снимка)- "по протокол"- единственият случай, когато мъжът върви ПРЕД дамата е когато се качват по стълби. Причината смятам е разбираема, и да- има лека връзка с Фройд.

  И отново в просташкия регистър- във всички останали случаи дамата крачи отпред, а "кавалерът" перпили край нея- отваря и затваря врати, дотяга с реплики от рода на: "дайте да Ви помогна", мъкне чанти, пълни с ненужни неща, пуска ЕнтЕлегентни шеги и закачки, говори глупости за звезди, луни и други красоти, прави комплименти за всяка дрънкулка, която успее да забележи по жената, и разбира се- е виновен.

  Дами- разберете: мъжът е особено същество! Той (по природа!) НЕ прави разлика между десетките ви рокли, блузки и обувки, но всяка от отверките му е СТРОГО различна от останалите!

  И спрете с тези 3- часови приготовления- преди да отидете до магазина! Ако само си сложите една къса пола- това е достатъчно 8 от 10 мъже да се обърнат след вас! Струва ли си за 2-ма п€d€р@cи това пусто 3-часово цапондрене? :)

  Който него.
 46. 46 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vesselin Velkov":Извадих ти набързо няколко числа от бюджета дето показват некомпетентност и силно разминаване между обещано и изпълнено. Остави на българският народ да прецени на какво да повярва.Помниш ли... Само за 800 дни..?Асен Василев: България не е бедна държава, но е безобразно крадена...Асене, Къде са парите?Ако през 2021 ти се размине , нищо че си бил най дълго министър на финансите, то през 2020 си искаме 15-те милиарда.
  —цитат от коментар 42 на Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан


  Сега се успокой, изключи си компютъра и се включи след 12 месеца, когато ще видим дали са намерени 15-те милиарда или не. Повече твоето мнение не е нужно да го четем герберче ;)

 47. 47 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1553 Любопитно

  По груби сметки през декември са изхарчени над 9 милиарда лева. Ако са платени големи капиталови разходи добре, но иначе сумата буди много тревоги как ще се оправят през 2022. Средномесечните разходи за нашия бюджет е 4-5 милиарда. Число два пъти по-голямо си е с доста въпросителни.

 48. 48 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":Ще подпомагат бизнеса и гражданите.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Росе, спомням си Сполуката за България!
  Заплата 12$ и пенсия 4$!!!!
  БлагодарИМ за такова подпомагане и такава Сполука.

 49. 49 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан":

  ======Ако през 2021 ти се размине , нищо че си бил най дълго министър на финансите, то през 2020 си искаме 15-те милиарда.=======


  2020 ги искайте от борисов

  за 2022 г , когато му дойде реда .

  Вземете си парите от Ковачки, доган и &

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Не виждам 10-те милиарда дето щели да се появят от спиране на течовете :)

  Извода е пари има щото инфлация има, ама ще трябва да ги раздадем на пенсионерите щото те с малко не могат, а за Хемус, мостове и тунели забравете. :)

 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Весело

  До коментар [#44] от "4ort":

  Елементарен си , много елементарен. Само с ядене не става , трябва и акъл...!:) Поискайте нови опорки ..., тия се скапаха окончателно :)

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#47] от "stoiank":

  Ами 1,2 милиарда гласува НС за пенсии и помощи. От 10 до 20 декември плащат субсидиите на земеделците 1,8 милиарда. Обикновено разплащателно пътните ремонти и други капиталови разходи и готово.
  Нищо ново.
  8-те милиарда дето Борисов крадял не се появиха.
  Логичният въпрос е - Значи някой друг в момента ги краде:)

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  При 4 милиарда нов дълг и спрени инфраструктурни проекти, оставаше и да е на по-голям. Страшен "успех". Поне интерконектора с Гърция да бяхте свършили.

 55. 55 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  [quote#6:"4ort"][/quote]

  Е защо да ни напомняш! Ние знаем - до април тази година.

 56. 56 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Весело

  Идва светлото бъдеще!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Любопитно

  До коментар [#14] от "Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан":

  В коя реалност живееш?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":

  Администрацията му остана. Тя продължава да краде.

 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  "Правителството е изхрачило крупната сума от над 9 млрд. лв. само в рамките на един месец - декември,"
  9 млрд, и журналистите не питат, не каментират..... а как оплювахме ББойко ако през Декември издуха 2-3 млрд!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Весело

  До коментар [#52] от "Да вярваме на истината":

  И преди се плащаха пенсии, субсидии.... но от Европа идваха пари. А сега всичко е спряно както при Орешарски. Защо ли?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#25] от "Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан":

  Икономиката расте САМО при реално производство на стоки с висока принадена стойност за износ. Ако инфлацията скочи с още пет %, БВП също ще скочи, но кухо.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Весело

  По груби сметки през декември са изхарчени над 9 милиарда лева. Ако са платени големи капиталови разходи добре, но иначе сумата буди много тревоги как ще се оправят през 2022. Средномесечните разходи за нашия бюджет е 4-5 милиарда. Число два пъти по-голямо си е с доста въпросителни.
  —цитат от коментар 47 на stoiank


  Какви капиталови разходи? Хемус си стои неконсервиррана и зимата половината построено ще се срути!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#37] от "dejmos":

  Може да садят компири и да гледат овце, както ги съветваше вожда им преди години. Така ще има някаква файда от тях! 😀

 67. 67 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak и зимата в Харвардистан":

  За 2020 година питай Тиквоний и Горанов. Плюс Гешев (е радост). Още не е разследвал онова чекмедже. Защо ли?

 68. 68 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Ще бъде интересен бюджет ! Мисля , че премиера е хубаво да се придържа към "супер" министъра, доколкото и той е на ясно! Че жална ни майка, каквито са аджамии + гечевисти и други , прилепчиви популисти. Ай наздраве за новата година! 😊

  agent
 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#45] от "Благовуй Груюв":

  Упреква пита в клас : дена, знаете ли защо мъжа се качва първи по стълбите? Иванчо отговаря - госпожо, жената не е длъжна предварително да знае, къде живее мъжа!

 70. 70 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Оставка червени твари!

 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#54] от "Stoyan Kostov":

  Е, де! Банкянския го забави 12 години, вие ревете за половин година.

 72. 72 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#61] от "chichka":

  Щото правителството на пожарникаря се осра, както и тогава. И сега пак друг ще му оправя бакиите.

 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#63] от "Гъзът на Прикопи Рязградски":

  Споко, ще се гътнеш с някой инфаркт, или инсулт. Хубавите работи бавно стават. Ама отгде един Гербер ще го разбере това?

 74. 74 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Ще бъде интересно, щом худвейбините са се хванали за гушите! 😀😀😀

  agent
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Тока не идва от контакта, Германия се готви 10 години за днешната стъпка, а България не е Канада. Наш гольо нито има горите, нито газа, нито петрола, нито риболова и останалите ресурси. Помислете още веднъж , преди да режете...

  agent
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Весело

  Споко пичове. Парите от европа са отрязани както при Орешарски.... но в банките има 65 млрд спестявания на гражданите. Харвардските измамници имат план как да ги прилапат.... споко, това са опитни крадци, нищо няма да усетите!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 79. 79 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":Администрацията му остана. Тя продължава да краде.
  —цитат от коментар 59 на Vlado Nikolov


  Е нали Баце бил крадял и като го махнете, всичко ще е цветя и рози? Сега пък администрацията била. Нали и нея чегъртахте 8 месеца и сменихте де що имаше началници.

  Сега какво излиза, лелките на гишетата, с по 800 лева заплати са източникът на корупция и крадат милиардите? Ама продължават да висят по гишетата за 800 лева месечно? Нещо льогиката ви като откъм гъзовете ви извадена. Пърдьон, откъм знамената....
  —цитат от коментар 63 на Гъзът на Прикопи Рязградски


  Виж- на калпавия... буй- винаги ще се намери какво да му пречи.

  Когато преди изборите тук писах- момчета, свийте малко перките, не сте готови, изглеждате като онези декоративни петлета, дето само врява вдигат- получавах автоматично старшински чин, ставах зелен чорап и фуражка, и смело бях разгадаван от кое РПУ съм пишел.

  "Петлетата" звучаха така, сякаш- абе- само ни дайте властта, и всичко ще оправим! Ние сме подготвени, имаме кадри, знаем как, можем... А Кирил Петков заявява (лично го чух- 2 пъти)- само за 2 години- България можела да стане намси кво място за живеене, и това било лесно да се направи. Само да имат властта, и хоп!

  Айде. Властта я имате.

  Първо пречеше Толупа. Толупа го няма.

  После им пречел Цацаров. Айде- за да духнете Цацата- не ви трябва конституционно мнозинство- ритайте го, бе. И това ли не можете? Питам, щото преди изборите искахте властта (имате я!), не казахте, че дори като я имате- космосът ще ви пречи!

  После им пречел Гешев. Ми- имате властта- махнете го, бе! Ааааа- не можело. Щото трябвало конституционно мнозинство. Преди изборите и това не казахте- искахте само властта. Що не казахте тогава- и да ни дадете властта, и да не ни я дадете- Гешу не можем да го махнем? Що говорехте за "замо 2 години" и не знам си кво място за живеене?

  После им запречи Конституцията, разгеле- с един Нотариус я пребориха.

  После им пречеха шефовете на администрацията. Махнаха ги.

  Сега- както и ти казваш- им пречат лелките по гишетата. Ми- махнете и тях бе! Нали "ние можем, ние имаме, ние знаем"- махнете и лелките, пък после- и чистачките (чистачки- виж- може и да имате наистина), щото после и те ще ви пречат!

  Преди изборите- от всеки плет кукуригахте, че всичко можете, всичко знаете, имате кадри- подготвени.

  След изборите- дълъг списък с пречки. Май само това имате, можете и знаете.

  Ако работехте с ръзете си- след всичко, което ви пречи- непременно щяхте да чуете лафа: Ръцете! Ръцете ти пречат на теб, майсторе!

  Кириле- от двете години- едната горе- долу мина (колко министри, и все ключови- са от Служебното правителство, та до редовното?). Имате още една. Засега не виждам някакво особено подобрение в "мястото за живеене", да не кажа, че виждам обратното на подобрение. Чудо ли ще правите, магия ли- не знам, ама тъй като едната година мина- очаквам до края на 2022 медът и маслото!

  Не бе- щото така звучахте преди изборите- докато беше надянал онази западняшка усмивка- докато "морето беше до колЕне". За пречки, за липса на опит, за липса на кадри- дума не обели! Затова- оправдания не приемам- действайте!

  Имате година. Ти така обеща, не аз.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 80. 80 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Споко пичове. Парите от европа са отрязани както при Орешарски.... но в банките има 65 млрд спестявания на гражданите. Харвардските измамници имат план как да ги прилапат.... споко, това са опитни крадци, нищо няма да усетите!
  —цитат от коментар 78 на chichka


  Чичка, да си жив и здрав и все така непримирим, точен и обективен през новата годна!
  Респект!

 81. 81 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  Очакванията са едно, реалностите друго

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#71] от "Vlado Nikolov":

  Ако Бойко е злоупотребявал с теб, ходи реви на Рашков.

 85. 85 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#46] от "alabalko":


  Тепърва ще търсят парите, за които знаят, че се крадат от Бойко? Ти да не си поставен под запрещение?

 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#80] от "mun4o":

  Благодаря, да ти се връща на квадрат и пожеланията и реалността!
  Кефлийско ми е, това което пишех за УПФ се сбъдва, за нашия латиноамерикански генерал и неговото марионетно правителство също. Сега чакам да видя как ще прилапат спестяванията на хората, как ще блокират получаването и вавеждането на Ф-16, и как ще ни извадят от чакалнята на еврозоната.
  Весело посрещане на 2022-ра и успех на всички в този форум.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 87. 87 Профил на БичБожи
  БичБожи
  Рейтинг: 153 Неутрално

  "Новото правителството е изхарчило само през декември 9 млрд. лв.
  Хазната ще завърши 2021 г. с дефицит от 4 милиарда лева
  31 Дек. 20213 350

  Илияна Кирилова
  Противно на уверенията, че бюджет 2021 може да завърши с нулев дефицит или даже да излезе на излишък, картината в края на годината е различна. Правителството е изхрачило крупната сума от над 9 млрд. лв. само в рамките на един месец - декември, показват предварителните данни на финансовото министерство за изпълнението на консолидираната фискална програма. Така вместо на нула или на изллишък, хазната приключва годината с дефицит от 4 млрд. лв. или 3% от БВП. Все пак минусът в бюджета остава под официално планираното ниво от 4,6 млрд. лв. "

  К&К добре почнаха и продължават

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Преди няколко дена бях на откриването на завод на Lordstown Motors Corp, трябваха им 50 милиона и за по-малко от две седмици ги набраха. Инвестираш ли в батерии, ренюабъл или електронни коли просто джобовите се отварят.

 90. 90 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1384 Весело

  Каква позитивна статия за нова година.
  Успяха ли да бият рекорд на Буци за харчене през Декември, яе не помня?

 91. 91 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 647 Неутрално

  снощи хиляди левове за пиротехника и гърмежи.
  в Лидъл ,кисело мляко по 0,89лв и шпек по 6,50лв килото.
  наздраве,живи и здрави

 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  Правителството е изхрачило крупната сума от над 9 млрд. лв. само в рамките на един месец - декември, показват предварителните данни на финансовото министерство за изпълнението на консолидираната фискална програма.  https://www.chernomore.bg/a/10-bulgaria/234463-9-mlrd-lv-e-poharchilonovoto-pravitelstvotosamo-za-mesets

 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Министерството на финансите очаква бюджетът да излезе на по-малък от планирания дефицит=====така е умници, с по 60 лв на пенсионер месечно ще излезе по-малъко "планирания" дефицит.......от 120 лв. на 60 лв. ......но "Ковид добавките" на първолинейниците не ги пипнахте нали, те си остават по 1000 лв ...... жалки недоразумения ей .......... при шокова инфлация да режеш парите на пенсионерите, верно трябва да си голям изруд .......голям......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK