Природният газ поскъпва с 30%

Природният газ поскъпва с 30%

© Анелия НиколоваПриродният газ поскъпва от днес с 30.41%, реши на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано сутринта се разбра, че държавният газов доставчик е поискал такова поскъпване.


На последното открито заседание на регулатора в края на изминалата година се разбра, че поскъпването ще с повече от заявените в началото на декември 14% от "Булгаргаз" заради продължаващото поскъпване на синьото гориво на международния пазар през целия месец.


С днешното решение цената се повишава до 133.41 лв. за мегаватчас. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102.33 лв. за мегаватчас.
Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв.


На днешното заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, цитиран от агенция "Фокус", по повод на ценовото решение, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.


В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове. В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с "Булгаргаз" ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва предварително да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментира председателят на КЕВР.


И с доставки от Азербайджан газът пак щеше да поскъпва


Междувременно компанията изпрати съобщение от няколко страници до медиите с отговори на най-често задаваните според нея въпроси, свързани с доставките на по-евтиния азерски газ, за който България има сключен договор от началото на миналата година. Той е за 1 млрд. куб. м годишно, но трябваше да идва по недостроеното за 12-а поред година трасе на интерконектора с Гърция. Това е и причината, която държавното дружество изтъква за това, че се внася малка част от договореното по алтернативно трасе отново през Гърция.


В отговорите компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината обяви, че е възможно да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не предлагат такава възможност, посочват от "Булгаргаз".

"И до ден днешен в точката на свързване на газопроводите между България и Турция не се предлагат капацитетни продукти. Предвид липсата на газопровода IGB, с цел избягване на санкции в огромни размери, "Булгаргаз" ЕАД проучи възможността за доставка, както през Гърция, така и през Турция. "Булгаргаз" ЕАД отправи неколкократно запитвания към турския оператор Botas и към българския газопреносен оператор относно техническите възможности и търговските условия за пренос. "Булгаргаз" ЕАД не получи отговор на запитванията от турския оператор", посочва държавната компания.

За пореден път защитава тезата, че Азербайджан не е длъжен да доставя по различен от договорения маршрут и че до това все пак се е стигнало след преговори, предложени от "Булгаргаз".


Компанията опровергава тезата, че в момента нямаше да се повишава непрекъснато регулираната цена на природния газ за вътрешния пазар, ако България доставяше цялото договорено количество.


Обяснява, че договорените обеми не покриват дори четвърт от нуждите на България, а освен това, азерският газ също поскъпва през годината макар и с по-малко. "Азерският газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари", се посочва в съобщението.

В зависимост от развитието на пазарите през 2022 г азерският газ може отново да стане по-скъп от другите източници. За "Булгаргаз" ЕАД е важно да има балансирано портфолио от различни източници на природен газ, да не зависи икономически само от един доставчик и да гарантира сигурност на доставките.

Компанията уверява, че изцяло е изпълнила ангажимента си за нагнетяване на газ в газохранилището в Чирен по Плана за действия при извънредни ситуации.


През 2021 г. "Булгаргаз" ЕАД продава на българския потребител природен газ на цени значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти. Ценовото предимство за клиентите на "Булгаргаз" ЕАД, само за 2021 г., изчислено през доставените количества и разликата между цената, която "Булгаргаз" ЕАД продава на своите клиенти и действащите цени на европейските газови пазари, е в приблизителен размер на 675 млн. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK