"Булгаргаз" ще поиска поевтиняване с 30%, ако спадът на международните пазари се запази

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"Държавният газов доставчик "Булгаргаз" може да поиска от 1 февруари цената на природния газ да падне с 30%, с колкото скочи на 1 януари, ако тенденцията за поевтиняване се запази за седмица на международните пазари.


"В случай че до 10.01.2022 г. се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. в размер на 65 EUR/MWh, "Булгаргаз" ЕАД ще предложи цена за февруари 2022 г. с 32% по-ниска спрямо утвърдената за януари 2022 г., която ще е прогнозна към датата на заявлението", се казва в съобщение на компанията от днес. Десети януари е датата, на която по закон компанията трябва да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране ценовото си предложение за февруари.


В днешното съобщение "Булгаргаз" отговаря задочно на премиера Кирил Петков, който вчера в телевизионно интервю критикува Комисията за енергийно и водно регулиране, че е одобрила 30-процентно поскъпване от 1 януари, което е било изненадващо на фона на спадащите международни цени през последната седмица.
"Булгаргаз" описва процедура в нормативната уредба, според която 20 дни преди края на съответния месец внася в КЕВР заявление с предложение за цени, базирани на промяната на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи. Коригиращо предложение, включващо ценообразуващите компоненти по дългосрочните договори, между които и петролният компонент, се внася 20 дни по-късно, непосредствено преди определянето на цената. Затова предложението за 14-процентно поскъпване на природния газ спрямо декемврийската цена е внесено от компанията на 10 декември, а на 1 януари е направена корекция.


"В периода от 10.12.2021 г. до 23.12.2021 г., цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 г. се повишиха значително от 93 EUR/MWh на 119 EUR/MWh. Едва след 23.12.2021 г. цените започнаха да се понижават. Намалението след 23.12.2021 г. беше отчетено в коригираното заявление, което "Булгаргаз" ЕАД внесе на 01.01.2022 г., в съответствие с указанията на КЕВР. В коригираното заявление бяха включени отчетните данни към 31.12.2021 г. на компонентите, формиращи цената по дългосрочните договори, в това
число и повишението на петролния компонент. Предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена за януари 2022 г. е изцяло изчислена в съответствие с наредбата", се посочва в съобщението на дружеството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK