"Еконт" спира съдебен спор с данъчните и ще внесе в бюджета 13 млн. лв.

"Еконт" спира съдебен спор с данъчните и ще внесе в бюджета 13 млн. лв.

© Цветелина Белутова, КапиталЕконт" спира съдебната си битка с Националната агенция за приходите (НАП) и ще внесе в бюджета 13 млн. лв. данъци и лихви. Това съобщават от куриерската компания, чийто основател Николай Събев стана министър на транспорта.


През 2019 г. НАП поиска от куриерските фирми, които извършват и универсална пощенска услуга, да започнат да начисляват ДДС върху услугите си. Освен това очакваше от тях да внесат и дължимия данък за 5 години назад. В интервю за "Капитал" тогава Събев коментира, че променяйки закона за ДДС, в това число бизнес плановете, отчетите и договорите, и налагайки изплащане на данък със задна дата, НАП предизвиква домино ефект, без да осъзнава последствията от тази промяна дори за самите тях.


Разказва, че за промяната в облагането компанията му е разбрала случайно от служители на НАП на среща, поискана от тях през пролетта на 2019 г. Повече по казуса четете тук.
В съобщение до медиите днес от фирмата допълват, че повече от година продължава съдебната битка по въпроса дали "Еконт" да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. Междувременно от НАП са отправили предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от "Еконт" за периода от 2016 до 2019 г. Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.


На първа инстанция съдът се е произнесъл в полза на "Еконт", но въпреки това компанията е взела решение да изплати въпросната сума и да не продължава съдебната битка. "Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм", коментира Николай Събев, цитиран от самата компания.


Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. е била за 3.8 млн. лв. Тази сума е депозирана още през 2020 г. и е заведено съдебно дело. Компанията печели делото на първа инстанция. Основните аргументи на съда са, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство.


Дни преди Коледа на 2021 г. обаче "Еконт" получава нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана компанията е решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от "Еконт", ще надхвърли 13 млн. лв., допълват от компанията.


Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България, се посочва в съобщението си компанията.


Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл "Еконт" реши да поеме изцяло изплащането на сумите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK