Управляващите готвят амбициозна инфраструктурна програма

Управляващите готвят амбициозна инфраструктурна програма

© Цветелина Белутова, КапиталПроектът на бюджет за започналата вече година ще бъде готов до средата на месеца и тогава се очаква да започне общественото му обсъждане, а до края на януари трябва да бъде внесе в Народното събрание. Това обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев. В средата на януари се чака да е готов и окончателният вариант на Плана за възстановяване, който да удовлетворява Брюксел и българската енергетика, обяви вицепремиерът. Даде заявка и за подготвяна амбициозна инфраструктурна програма.


Бюджетът влиза в парламента до края на месеца


Финансовият министър отказа да съобщи конкретни параметри, като посочи, че още се обсъждат някои от тях, а за други - като минималната работна заплата, посочи, че предложението ще е близо като размер до обсъжданото. Очаква се да се спази намерението бюджетът на Агенция пътна инфраструктура да бъде разчетен според поетите ангажименти и е да е около 1.2 млрд. лв., а не няколокостотин, които после да се допълват с решения на правителството.


Напомни, че и този бюджет ще бъде планиран с дефицит, който обаче без ковид мерките ще бъде в рамките на маастрихтските критерии (не повече от 3%). Добави, че ковид пакетът се очаква да е на стойност 2-3 млрд. лв. По време на преговорите между коалиционните партньори във финансовата област бе договорено дефицитът да е между 3.5 и 4.5%.
Отделно напомни, че в началото на лятото с коалиционните партньори е вече договорено да има актуализация на бюджета, която да включи стойността на политиките, които ще се изпълняват през тази и следващите години.

Обяви, че се готви и много амбициозна инфраструктурна програма, която по предварителни оценки е за 12 млрд. лв. и за обекти, които да се изградят в следващите 4 години, сред които са довършването на "Хемус", решаването на казуса с отсечката Русе - Бяла, в която има често пътни инциденти и която трябва да се превърне в скоростен път, изграждането на 4-5 моста над Дунав, 2-3 тунела под Стара планина, завършване на "Струма" и "Черно море", редица пътни отсечки, които чакат от години изграждане и др.

В края на декември транспортният министър Николай Събев обяви нуждата от още няколко моста. Пред изданието "Дунав мост" той казва, че трябва да започнат геоложки и предпроектни проучвания на "възможните потенциални места, където смятаме, че би трябвало да има мостове по река Дунав. ... Ние ще направим още четири моста"


Допълни, че за много от тези обекти няма готови проекти, а за други вероятно са остарели и не отговарят на съвременните изисквания, така че предстои да се оцени какво е реалистично да се изгради в 4-годишен мандат и как да се финансира.


За падежиращия през февруари и март външен дълг България не се очаква да взима нови зами от международните пазари, обяви още министърът.


Няма казус за Румен Спецов


На въпрос за това дали Румен Спецов ще продължи да бъде начело на Националната агенция за приходите заради продължаващите съмнения, свързани с продажбата на негова фирма, Асен Василев обяви за пореден път, че няма казус и че всичко по случая е изяснено.


"Не мисля, че има случай, който трябва да бъде обяснен, работи от май, виждате, събираемостта е безпрецедентна", допълни Василев. Посочи, че прокуратурата и следствената служба са установили, че Спецов няма дългове. "Не продава фирма със задължения, казусът е дост разискван, достатъчно опорки чухме по него", заключи министърът. Отново обяви, че годината е завършила със 17.8% повече събрани данъци, което няма как да се дължи нито на инфлацията, нито на комбинацията й с икономическия ръст на страната.


Междувременно по-рано във фейсбук страницата на разследващият сайт Bird бе публикувана информация, според която НАП е приключила проверката на бившата фирма на Спецов и търси купувача - Данаил Николов, за да му връчи ревизионен акт. Ревизията показва, че фирмата е била с дългове. Повече за това четете тук.


Бизнесът да очаква среща с двама министри


След като по-рано днес националнопредставените организации на работодателите поискаха среща с премиера Кирил Петков, на която да бъдат обсъдени по-адекватни енергийни помощи заради поскъпнали газ и електроенергия, Василев потвърди, че такава ще има. От казаното се разбра, че тя ще бъде с него и с министъра на енергетиката, а не с премиера.


Посъветва бизнеса да ползва по-гъвкаво електроенергията, което може да намали разходите за нея. Даде пример с това, че ако едно предприятия може да работи събота и неделя, вместо да ползва ток в пиковите часове през седмицата, това ще намали разходите му.


"Със сигурност ще седнем да говорим заедно с енергийния министър и другото, което е предвидено, е да има изслушване и в Народното събрание по дизайна на механизма за компенсиране", допълни Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK