Енергийният министър се усъмни доколко България е защитена в договора за азерския газ

Енергийният министър се усъмни доколко България е защитена в договора за азерския газ

© Цветелина БелутоваВсичките договорени количества природен газ от Азербайджан могат да бъдат доставени по алтернативни трасета, но проблемът идва от търговската част. Това коментира министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството.


"Консорциумът, който експлоатира находището "Шах Дениз" и цялата структура отзад, се грижи за интересите на своите акционери. Доколко ние сме успели назад във времето да направим същото, е въпрос, който е отворен", каза Николов.


Компанията Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC) е регистрирана през 2002 г. на Каймановите острови с централа в столицата на Азербайджан от партньорите в Shah Deniz PSA и държавата, представлявана от нейния гигант SOCAR. Дружеството е създадено с единствена цел да продава газ от газовите полета "Шах Дениз" в Каспийско море на Азербайджан, Грузия, Турция и страни в Европа, свързани с Южния газов коридор. Вижте акционерната структура в графиката:
null

null


Министърът на енергетиката увери, че разговорите се водят на най високо ниво, включително от премиера Кирил Петков и България има "ясно изразена позитивна позиция от Азербайджан за съдействие за увеличаване на доставките и за възможност за заздравяване на отношенията между България и Азербайджан". Едновременно с това добави, че ако се прегледа акционерната структура, ще се види, че "не всичко подлежи на едностранно решение от страна на Азербайджан".


Правим всичко възможно и отвъд това в България да постъпят количества на по-добри цени от тези, които се консумират в момента. 


Александър Николов,

министър на енеретиката


Преди дни стана известно, че българското държавно дружество "Булгаргаз" е подало сигнал в държавната агенция "Национална сигурност" за това, че клаузи от търговския договор, който е поверителен, се разпространяват в медиите и социалните мрежи и това може да навреди на интересите на компанията и на страната. ГЕРБ настоя за разследване.


Споразумението с Баку от 2013 г. за внос на 1 млрд. куб. м годишно доскоро не се изпълняваше заради липсата на газова връзка с Гърция, по която е уговорено да преминат количествата. От началото на миналата година с анекс към този договор стана възможно част от договорените количества все пак да стигат до България чрез връзката Сидирокастро- Кулата, докато интерконекторът Комотини - Стара Загора продължава да не е готов след неколкократно отлагане на пусковия срок. Последно се очакваше той да заработи до 30 юни на тази година, но по думите на министъра днес едва ли и този срок ще бъде спазен. Предстои негова среща с гръцкия му колега и инспекция на строителството на място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK