Асен Василев: Държавата не може да поеме целия риск на бизнеса от високата цена на тока

Асен Василев: Държавата не може да поеме целия риск на бизнеса от високата цена на тока

© Надежда Чипева, КапиталДържавата не може да поеме пълния риск на бизнеса, идващ от високите цени на електроенергията. Такава позиция на Министерството на финансите представи пред депутатите в парламентарни комисии вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Комисиите по енергетиката и бюджет изслушват него и министъра на енергетиката Александър Николов по мерките, които може да вземе държавата, за да помогне на потребителите не енергия заради огромното й поскъпване от лятото насам. Той все пак направи уточнението, че това е позиция на оглавяваното от него ведомство, а разработването на схемите за компенсация на бизнеса се прави от ресорното ведомство.


Би било лоша практика, която води до изкривяване на пазара и до изключително лошо поведение на играчите на пазара в бъдеще, аргументира позицията си Василев. Напомни, че досега са одобрени помощи за общо 860 млн. лв. в помощ на бизнеса.


Колегата му Александър Николов допълни, че определените засега рамки, според които помощта за бизнеса има таван от 30% от цената предполага, че бизнесът ще остане конкурентен в контекста на ЕС. "Разбираме тежестта пред бизнеса и поради това компенсациите са разширени до всички дружества", отговори той на упрека на ГЕРБ, че явно настоящите управляващи не разбират тежестта на ситуацията, след като предлагат помощта да има таван.

Николов допълни, че в светлината на последното повишение на цената на газа от 30% от 1 януари предстои да се разработят мерки за помощ на битовите потребители.
В отговор на въпрос дали не може и част от свръхпечалбата на енергийните дружества, дошла тъкмо в резултат на поскъпналия ток, да се ползва за увеличение на общата сума за компенсиране на бизнеса Николов посочи, че няма дефиниция за свръхпечалба и е трудно в този смисъл да се каже каква е тя. Подчерта, че в същото време повечето държавни енергийни компании, без АЕЦ "Козлодуй", имат задължения. Посочи, че в другите страни от ЕС държавните енергийни фирми са на добра печалба, а в България харчовете в енергийната система са много отвъд пазарните.


Асен Василев напомни и че много фирми се намират сега в тежка ситуация, защото преди време са се отказали от дългосрочните си договори за доставка на ток, тъй като за даден период токът в платформата "Ден напред" е поевтиняла и те са избрали него, но после ситуацията се е променила. Допълни, че много бизнеси в Германия и други европейски страни не страдат от високите цени сега, тъй като имат договори за 1-2 години напред, по които цените не са такива.


След настоятелни въпроси от депутати дали не е възможно таванът на помощта за тока да отпадне или поне да се повиши Василев даде да се разбере, че е възможно да се повиши на 35% от средномесечната борсова цена при предстоящите разговори и с бизнеса по темата.
Продължаваме диалога и при необходимост мярката може да бъде адаптирана. Липсата на таван обаче прави нещата непредвидими, заяви и енергийният министър Александър Николов.


Разчетите на финансовото ведомство са, че всяко завишаване на тавана с 5% води до 300 млн. лв. повече разход за подпомагане на бизнеса до април. Премахването на тавана пък ще струва 1.2-1.3 млрд. лв., обяви Василев.


Съобщи и че от септември се работи с представители на енергийната борса за промяна на правилата за търговия, с които да се предотвратят ситуации, в които масово бизнесът пазарува по най-високите цени. Тези промени са в наредби, които предстои енергийният регулатор да одобри.


Участници в изслушването, сред които енергийни експерти, представители на регулатора и на държавните енергийни компании и бизнеса, коментираха, че в ЕС 80% от енергията бизнесът купува по 1-2-годишни договори, а само 20% минава през най-скъпия сегмент "Ден напред". Затова и бизнесите масово не страдат от настоящите високи цени. В България съотношението е точно обратното. Вицепремиерът коментира, че в рамките на ЕС има регулаторни подходи, при които определено количество ток задължително се търгува по дългосрочни договори.


"Булгаргаз" продава евтин газ навън


Държавният доставчик "Булгаргаз" черпи количества от газовото хранилище в Чирен и вместо да го продава на потребителите в страната, го изнася на високи цени, обяви още Асен Василев. Обяви, че в момента това се изследва от органите, които следят за измамите. От думите му се разбра и че се изследва дали държавната компания управлява добре финансовите си потоци и защо не внася повече от договорения с Азербайджан по-евтин газ.


Сред въпросите, които се изследват, той изреди още задлъжнялостта на "Топлофикация София", която надхвърляла 1 млрд. лв. само за газ и е на практика в технически фалит, заради което е натоварен Българският енергиен холдинг и така "целият народ плаща парното на София". Обяви, че в това време гореща минерална вода "се лее в центъра на София", вместо топлофикацията да я ползва и така да намали разходите си за природен газ за подгряването на водата.


В отговор на въпрос от "Възраждане" за това, че другите в ЕС не са партньори на България, а тя зависи от тях и че може да спре износа на ток заради високата цена, Василев обяви, че ако спрем износът на електроенергия, много скоро фирмите няма да може да изнасят и ще изгубят пазари. "Тогава ще обеднеем още повече и загубите ще са много по-големи от компенсациите, които сега даваме на бизнеса", обясни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK