Асен Василев: Няма ангажимент за затваряне на мощности, а за намаляване на емисии

Асен Василев: Няма ангажимент за затваряне на мощности, а за намаляване на емисии

© Юлия ЛазароваНяма ангажимент за затваряне на конкретни мощности, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) дали са поети ангажименти за затваряне на въглищни мощности до 1.4 GW до 2026-та година в Маришкия басейн.


Станков беше зам.-министър на енергетиката в кабинета "Борисов 3", който планираше да запази мощностите в комплекса "Марица изток", включително мините, до 2030 г.


"Има конкретен ангажимент, поет за намаляване на емисиите въглероден диоксид в България от въглищната енергетика като цяло в страната, което ни дава възможност да предприемем различни комбинации от решения, а не да затваряме конкретни мощности или конкретни мини", уточни Василев по времето на парламентарния блиц контрол днес.
Условието е на Еврокомисията, която в забележките към Плана за възстановяване, подаден от България, настоя страната да потвърди ангажимента си да затвори най-замърсяващите въглищни инсталации. Брюксел освен това очаква държавата да спре да подпомага ТЕЦ "Марица изток" 2 като плаща за покупката на емисии парникови газове. Според изчисления на природозащитни организации държавната помощ покрива над 120 хиляди лева разход за поддръжка на едно работно място в тази централа. Това означава, че тя би могла да продължи да работи, ако се откаже от въглищата.


Днес Василев каза, че това би могло да стане, например, чрез преместване на завода за горене на отпадъци от София в Маришкия басейн като това стане по най-висока технология. Друга идея е батериен комплекс - съоръжения за "складиране" на енергия вблизост до големите индустриални производители и геотермалната енергия. Тази комбинация ще помогне да намалим зависимостта от въглища (...), да има плавно прехвърляне на високо платени работни места от съществуващите мощности към това производство, каза вицепремиерът.


По думите му е напълно нецелесъобразно изглаждането на паро-газова централа, доколкото горивото за нея ще е от внос.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK