Целият внос на договорения газ от Азербайджан би свалил цената с 10%

Брифинг на министъра на енергетиката Александър Николов.

© Цветелина Белутова

Брифинг на министъра на енергетиката Александър Николов.Ако България внасяше цялото договорено с Азербайджан количество газ от 1 млрд. куб.м годишно, сега цените на вътрешния пазар щяха да са с около 10% по-ниски. Такава калкулация направи пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов.


Той отново потвърди, че дори да не е изградена все още газовата връзка с Гърция, е възможно цялото количество да се внася по алтернативни трасета през България и Гърция. Той отново изрази недоумението си, че това не се прави. Неотдавна пред същата медия изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че това не е възможно, първо, защото Азербайджан няма ангажимент да доставя по алтернативни трасета, но са проведени разговори и за част от количеството е договорена алтернативна доставка, а на такова запитване за пренос през Турция така и не бил получен отговор от турския оператор.


"Дружеството, което отговаря за преноса ("Булгартрансгаз"), казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп, и след това излиза изпълнителният директор на дружеството, което се грижи единствено за търговската дейност ("Булгаргаз"), и говори за транспорт", посочи Николов.
Обяви, че в министерството има идея защо се получава това недоразумение, но все още не е готов да го оповести публично.


Според него е недопустимо да се говори за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, "когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото" с 4-5 алтернативни варианта по линия на точката за достъп на синьото гориво, но нищо не е направено по тези варианти. В отговор на въпрос обяви, че България губи по 1.5 млн. лв. на ден заради това, че газовата връзка с Гърция не е готова, но от разговора не се разбра дали компанията строител вече плаща 90 хил. евро неустойки на ден заради неспазването на срока, каквато закана той отправи в края на годината.


На въпрос защо "Булгаргаз" черпи количества синьор гориво от хранилището в Чирен и ги продава навън, вместо да ги ползва за вътрешния пазар, Николов посочи, че не може да се забрани износа, но че е логично в ситуация, в която газът е много скъп, най-добрите цени да се дават за вътрешния пазар. Информацията за износа от Чирен оповести вчера вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на изслушването им с Николов в парламента.


По повод заявката на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов вчера, че след мораториум цените се вдигат по-рязко, Николов посочи, че не очаква това да се случи с енергийните цени за бита, защото взиманите сега мерки омекотяват удара, а има и други механизми за справяне с подобни ситуации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK