Рязане на ДДС или на разходи - Иван Иванов и Асен Василев в спор за цените (допълнена)

Иван Иванов, председател на КЕВР от 2015 г., излъчен от Реформаторския блок

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Иванов, председател на КЕВР от 2015 г., излъчен от Реформаторския блокСтатията е допълнена в 18.30 ч. след интервю на Асен Василев пред Би Ти Ви.


Как да се регулират цените на енергоносителите и на водата и кое е държавна намеса в работата на по закон независимия енергиен регулатор? По тези теми влязоха в задочен спор пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиран (КЕВР) Иван Иванов и министърът на финансите Асен Василев, според когото поскътването на тока може да бъде сведено до нула. .


Пръв по време интервю даде Иван Иванов. Видимо обиден от думите на премиера Кирил Петков, който коментира след поскъпването на газа с 30% от 1 януари, че КЕВР не си върши работата, Иванов заяви, че е останал стъписан от намесата на изпълнителната власт в работата на комисията. По думите му неправителствени организации вече са сезирали за нея Европейската комисия и той очаква отговор от Брюксел. Според шефа на регулатора изказването на Петков показва

"или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята".
"Ако има някакви нарушения в комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета", добави той.


Пред БНР Иванов представи идеята си възпирането на цените на енергоносителите да стане като се намали ДДС за тях на 10 на сто и добави, че няма обяснение защо правителството не възприема идеята.


След него в студиото на "Неделя 150" влезе финансовият министър. В отговор на въпрос той заяви, че намаление на ДДС няма да има и предложи други източници:

"Намаляването на цените трябва да стане на база на намаление на разходите в системата и тук е нашият упрек към КЕВР".


По думите на Асен Василев регулаторът взима решенията си за цените без да прегледа реалните разходи на дружествата, а приема на доверие записаното в подадените от тях документи. "Искам да видя колко реални проверки на данните се правят и да се види какво това би означавало, ако се видят истинските разходи", каза той. Аргументира се и с това, че като служебен министър на икономиката и енергетиката през 2013 г. е успял за два месеца да намали разходите на дружествата в сектора с 800 млн. лв. или с 20 на сто годишно.


Василев даде пример и с ВиК дружествата (бел. ред. техните цени биха скочили също с около 30 на сто, ако това не беше отложено с мораториума, наложен от Народното събрание). "Ако има ВиК дружество с 80% загуба на вода по трасето, значи, че плаща за ток и за пречистване за 100 единици, но само една шеста стига до потребителите. Тоест плаща шест пъти повече за ток и пречистване," пресметна Василев.


Той напомни, че за модернизация на Вик мрежата са отделени 2.4 млрд. лв., но вече пета година не се използват. " И тук е работата на КЕВР - да следи, да има много сериозни разговори с тези дружества и през регулаторната рамка да изисква от тях да свалят разходите", каза министърът.


Най-лесното е да дадем субсидия или да намалим някой данък


Асен Василев,

министър на финансите


По-късно през деня в интервю за Би Ти Ви Асен Василев разви тази теза като допусна, че ако се прегледат всички разходи критично, поскъпването на електроенергията може да е нула. В отговор на въпрос той изрази мнение, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата, наложен от парламента е правилен, защото дава време именно "да се минат всички стъпки вместо да се товари крайният потребител". Той засегна темата с цената на газа като отбеляза, че КЕВР би могла да изиска от "Булгаргаз" да калкулира ползи от внос на цялото количество газ, договорен с Азербайджан, който в момента е по-евтин.

"Това, че "Булгаргаз" не го е доставил, си е негов проблем,


а КЕВР позволява увеличението, защото приема, че дружеството е в невъзможност.", подчерта Василев.


Изнасян ли е газ за Румъния


В по-ранното си интервю пред БНР министърът спомена, че има данни от ДАНС и икономическа полиция, че количества природен газ, купени на по-ниска цена и складирани в хранилището в Чирен, са продавани и изнасяни за Румъния вместо да се насочат към вътрешния пазар с цел смекчаване на ценовия шок. "Булгаргаз" разпрати съобщение до медиите, в което без да споменава конкретно министъра, пише:


"Категорично не отговарят на истината твърденията, че "Булгаргаз" ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да предоставя тези количества на регулирания пазар в България. В действителност 100% от количествата, съхранени от "Булгаргаз" ЕАД в ПГХ "Чирен" се предоставят на регулирания пазар за нуждите на крайните снабдители (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните дружества, както и на български индустриални клиенти."


Помолен от Би Ти Ви за коментар, Василев отговори, че информацията до него е пристигнала по официални канали, а ДАНС и Икономическа полиция работят, за да осветлят какво точно се случва.


Кой ще оглави енергийния регулатор


Запитан в БНР дали има кандидатури за поста на Иванов, чийто мандат изтече през април 2020 г. , Василев каза, че се търси човек с изключително голямо ниво на професионализъм, който трябва да познава енергийната система или да е бил добър одитор и да има финансово-анализаторски способности. В отговор на въпрос посочи, че няма конкретни имена, които да се обсъждат, а желанието е изборът да е сред възможно най-широк кръг кандидати.


Самият Иванов (на 77 г.) пък се пошегува, че ако не бъде сменен, ще обяви гладна стачка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK