Производството на ток и топлоенергия растат с 50% за година (обновена)

Производството на ток и топлоенергия растат с 50% за година (обновена)

© Николай ДойчиновПо предварителни данни през ноември промишленото производство расте с 13.2% спрямо същия месец на 2020 г., показват данните на НСИ. На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 48%, в добивната промишленост - с 42.3%, и при преработващата промишленост - с 5.5%.


Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 62.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 50.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 22.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16.9%.


Най-голям спад е отчетен при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 28.1%, производството на напитки - с 23.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.8%.
През същия месец на годината оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 6.7% над равнището на същия месец на 2020 година.


Спрямо година по-рано е отчетено увеличение на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9.9%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 9.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.1%).


В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 21.9%, търговията по интернет - с 10.4%.


Понижение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 14.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.5%.


Календарно изгладените данни показват увеличение от 3.2% на строителната продукция през ноември 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 година. При строителството на сгради годишният ръст е 3.3%, а при инфраструктурата - 3.1%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK