Нинова се похвали, че съд е отхвърлил жалба на мобилен оператор срещу забраната да вдига цените (допълнена в 19.43 ч.)

Нинова се похвали, че съд е отхвърлил жалба на мобилен оператор срещу забраната да вдига цените (допълнена в 19.43 ч.)

© Надежда Чипева, КапиталВицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че на първа инстанция държавата печели делото с мобилните оператори. На брифинг тя обяви, че Административният съд - София-град (АССГ), се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените.


Мобилните оператори А1 и "Теленор" обжалваха в съда заповедта на Комисията за защита на потребителите, която им забранява да вдигнат таксите си в съответствие с инфлацията за 2020 и 2021 г., както компаниите планираха. "Виваком" планира да направи това само с инфлацията за 2021 г., поради което не бе упомената в заповедта.


От съобщеното от Нинова се разбира, че става дума за произнасяне само по жалба на "Теленор". По време на брифинга обаче Нинова прочете и част от определението на Апелативния съд-София град, от което се разбира, че се спира само предварителното изпълнение на вдигането на таксите, т.е. мобилните оператори няма да могат да увеличат таксите докато съдът не се произнесе по въпроса по същество и окончателно. Нинова допълни, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок, но нарече определението "една малка победа".

По-късно пред Би Ти Ви от "Теленор" обявиха, че става дума единствено за произнасяне на съда по отношение на предварителното изпълнение на заповедта, а жалбата по същество предстои да бъде внесена.
Тя призова операторите да не пращат есемеси на клиентите си за готвеното повишение. "Не им пращайте есемеси, че вдигате цените. Не можете да го направите, докато тече съдебен процес, дори да се обжалва, ще продължим същата политика, защитата на потребителите ни става цел номер едно", обяви още Нинова. Обяви, че заявеното повишение представлява нелоялна търговска практика, която нарушава условията по договорите.


Тя призова хората, които искат да се защитят от обявеното повишение, да се обръщат за съдействие към Комисията за защита на потребителите, защото е по-лесно да се завеждат колективни искове, а освен това допусна, че много хора, особено от малките населени места, се отказват да си защитават интересите, защото организационно и финансово им е непосилно.


"Ще предприемем всички законови мерки, за да защитим потребителите", подчерта тя.


Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение, допълва тя. В цитираното определение се посочва, че съдът намира, че икономическите интереси на гражданите следва да се оценят като важни, а мотивите на жалбоподателя са неоснователни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK