Максималният осигурителен доход и минималната заплата запазват размерите си до април

Максималният осигурителен доход и минималната заплата запазват размерите си до април

© Лили ТоушекНай-вероятно до април настоящият размер на минималната работна заплата - 650 лв., ще се запази. Дотогава се очаква да останат на сегашните си нива и максималният осигурителен доход, срещу вдигането на който остро реагираха представителите на ИТ бранша, както и размерът на обезщетението за безработица, помощите за деца и семейните помощи. Това гласуваха социалната и бюджетната комисия в Народното събрание. Те приеха удължаването на действието на текстове от Закона за държавния бюджет за 2021 г. до края на март, тъй като все още няма бюджет за текущата.


От думите на финансовия министър Асен Василев наскоро се разбра, че целта е проектът на бюджета за годината да бъде внесен в Народното събрание до края на януари. Прогнозата е законът да бъде приет през февруари.


По време на преговорите за съставяне на коалиция представителите на четирите политически сили се договориха минималната работна заплата да се повиши до 710 лв. Очаква се това да бъде и новият й размер, което ще се види при представянето на проекта за бюджет.
При неприет бюджет по правило се харчат до една дванайсета част в записаните за предходния бюджет месечни разходи. Гласуваното сега удължаване на действието на някои разпоредби се налага, защото много плащания - помощи, осигуровки и др., препращат към закона за бюджета, съобщава "Капитал".


С днешното решение се удължава и изплащането на допълнителни суми към заплатите на медицинския персонал, работещ на първа линия със заразени с COVID-19.


Общините поискаха и през 2021 г. да бъдат освободени от отчисленията към регионалните екониспекции за депониране на отпадъци. Това се случи вече през 2020 г. заради пандемията. Обявиха, че ако сега се приеме същото, те ще разполагат с около 150 млн. лв. свободен ресурс, който могат да използват за дейности по управление на отпадъците, съобщава изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK