Министерството на енергетиката обяви какви помощи ще получат домакинствата за газ

Министерството на енергетиката обяви какви помощи ще получат домакинствата за газ

© Цветелина Белутова, КапиталЕкипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и крайни клиенти да започват от декември 2021 г. Това увери на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, цитиран от БТА.


Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48.84 лева.


Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50 процента от разликата между базата от 48.84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик "Булгаргаз". Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133.41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48.84 лева и 50 на сто от това се получава 42.30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за януари тази година. За декември компенсацията е изчислена на 26.77 лева за мегаватчас, посочи тя.
Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени.


Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия. На брифинга се разбра, че тази нотификация още не е изпратена. Вече одобрените помощи за потребители на газ са на обща стойност 200 млн. лв.


Министърът на енергетиката освен това обяви, че поскъпването на газа за януари е можело да бъде не с 30%, а с 5.15%. По изчисления на ведомството, ако "Булгаргаз" е изпълнявал ролята си на обществен доставчик, който търси най-ниските цени, а енергийният регулатор контролира, то поскъпването на газа от 1 януари щяло да бъде сведено до тези малко над 5%, а крайната цена съответно е щяла да бъде 107.6 лв., а не 133.41 лв. за мегаватчас.


Вчера се разбра след среща на премиера с бизнеса, че ще се повиши таванът за компенсации на бизнеса заради поскъпналия ток.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK