Подписаната с "Газпром" пътна карта още не е открита в никое ведомство

Подписаната с "Газпром" пътна карта още не е открита в никое ведомство

© Юлия ЛазароваПътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която българското правителство подписа с "Газпром" през 2017 г., все още не е открита. Това се разбра от отговора на министъра на енергетиката Александър Николов по време на парламентарния контрол.


За изчезването на документа, подписан от Теменужка Петкова, се разбра през юни. Самата Петкова обявява тогава пред "Медиапул", че не знае къде е документът, но че не си го е занесла вкъщи. Освен това посочва, че става дума за работен документ, без дата и печати и съответно няма елементи на договор и правна стойност.


Енергийният министър напомни хронологията на издирването на документа, който е търсен в секретната каса в кабинета на енергийния министър, в архивите на "Булгартрансгаз", Българския енергиен холдинг и на Министерския съвет. Заради това са сезирани МВР и ДАНС, които на свой ред да търсят документа. Освен това в средата на декември е поискано негово копие от "Газпром", но все още отговор няма. За моя огромна изненада в секретната каса в кабинета на енергийния министър не бяха открити нито парични средства, нито пътна карта, заяви Александър Николов.
Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, който зададе въпроса, посочи, че България предстои да преговаря с "Газпром" за нов договор за доставка на газ, а не разполага с този документ.


На базата на тази пътна карта парламентът промени енергийната стратегия на България по предложение на самата Теменужка Петкова през 2018 г., като включи в нея т.нар. Балкански поток и проекта за газов хъб "Балкан". Бяха актуализирани и отношенията между "Булгартрансгаз" и "Газпром експорт". С това българската компания се отказа от транзитния договор, валиден до 2030 г. Според служебния министър на енергетиката Андрей Живков така България се е отказала от "сигурни приходи" за 1.350 млрд. лв. до 2030 г. и е задлъжняла с толкова за реализацията на проекта, а е можело това да стане с приходите от таксите. По-късно Петкова отрече това да е вярно, като се позова на отчетите на "Булгартрансгаз".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK