Промяна в броя на комисарите и още нещо - какво очаква енергийният регулатор

Мандатът на Иван Иванов като председател на КЕВР изтече преди повече от година.

© Анелия Николова

Мандатът на Иван Иванов като председател на КЕВР изтече преди повече от година.Поредното поскъпване на природния газ, и то с 30% от януари, беше шок не само за бизнеса и потребителите, но и за самия премиер Кирил Петков, който разчете в това преднамереност. Такова бе тълкуването му и в края на годината, когато енергийният регулатор обяви, че се обсъжда поскъпване на тока за бита точно в деня, в който новото правителство полагаше клетва.


Реакцията на премиера и последвалият мораториум върху повишението на енергийните цени подсказаха, че ще бъдат направени промени в регулатора като бъдат сменени не само хората с изтекъл мандат, но и останалите членове и ще се изменят правилата му на работа. За последното имаше знак и в изказване на Кирил Петков, че регулаторът трябва да защитава обществения интерес.


Проверка на "Дневник" показа, че управляващите още не са готови с пълна концепция, но вече обсъждат смяна на повече от двамата комисари с изтекли мандати и по-големи промени, включително и законодателни.


Промени в 12 и 5
В четвъртък (13 януари) в дневния ред на парламентарната комисия по енергетика имаше точка, в която се предвиждаше да се определят процедурите и правилата за избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя обаче бе отложена за идната седмица с аргумента, че в петък (14 януари) темата по същество ще бъде обсъдена от експертния енергиен съвет на коалицията (управляващите създадоха такива по примера на групите, в които обсъждаха политики преди да сключат споразумение за управлението).


След него се разбра, че първоначалната идея, поне на хората на "Продължаваме промяната", засега само да се подменят хората с изтекли мандати, а после да се мисли за реформа и укрепване на регулатора, няма да сработи. По информация на "Дневник" още сега ще се върви към промени в Закона за енергетиката. Договорено е да се направят такива поправки, които да позволят смяна на по-голяма част от състава. Идеята засега е някои от комисарите да останат. А конкретни имена за нов председател и нови членове не са били обсъдени.


С изтекли мандати са председателят Иван Иванов, който през април ще направи 2 г. стаж повече на поста и Евгения Харитонова (комисар с ресор "Енергетика"). Засега не е уточнено колко от членовете ще бъдат подменени, но се предвижда за повечето от тях и със смените да се подсили експертният потенциал на регулатора, обясни участник в експертния съвет.


В момента регулаторът на практика е доминиран от предишните управляващи и техните партньори. ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти" имат по 2 комисари, а ДПС - един. Един има и БСП, а председателят е бивш депутат от несъществуващия вече Реформаторски блок. Решенията се взимат с мнозинство.


Комисарите са седем без председателя. Вариантите са или да се запази настоящият им брой или да се намали като няма крайно решение. Идеята на формациите в управляващата коалиция е цялата процедура да приключи през февруари.


Обсъждано е също комисарите да имат нови ресори. Вероятно бъдещият председател ще бъде посочен от мандатоносителя - "Продължаваме промяната" (техен депутат води енергийната комисия, а министърът на енергетиката е от квотата на "Има такъв народ")


Пълна или частична промяна на КЕВР - на стартовата линия


Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") не изглежда кардинално настроен по адрес на КЕВР поне за момента. Пред "Дневник" той обясни, че най-напред ще бъдат подменени двамата с изтекли мандати, но разговорът с него бе проведен преди заседанието на коалиционния съвет в петък.


Промяна в броя на комисарите и още нещо - какво очаква енергийният регулатор

© Цветелина Белутова, Капитал


"По-нататък ще видим какви са възможностите по-аналитично да заработи този орган. Не че сега не работи аналитично", казва депутатът. От думите му се разбира, че на следващ етап отново ще се обсъди въпросът, дискутиран и в миналото, дали регулаторът да не се раздели - на воден и енергиен, дали да има по-голям или по-малък състав и т. н. В рамките на разговора на няколко пъти той също спомена промяната в броя на комисарите без да се ангажира с това дали трябва да се увеличат или намалят.


Рибарски обаче не смята, че трябва да се промени практиката парламентарно представените сили да предлагат членовете на регулатора на квотен принцип. С допълнението, че всеки, който отговаря на изискванията за длъжността и се чувства добър кандидат, може да се самопредложи на някоя от политическите сили. Признава, че това политизира регулатора, но "процедурата е такава от самото начало, водят се дебати в парламента, но засега не се обмисля промяна в тази посока". Посочва, че правилата са установени, отговарят на европейските изисквания и норми и затова няма план да се пишат нови в тази част.


Подчертава, че ролята на комисията е да намира баланса между защитата на обществения интерес и интересите на енергийните дружества, а не решенията му да са в техен ущърб. Посочва, че последното би се отразило неизменно в следващ регулаторен период. С други думи, ако в ущърб на бизнеса и необосновано в един период комисията не повиши дадена цена, то в следващ ще се наложи да го направи. В този дух изказване направи наскоро и председателят на регулатора в телевизионно интервю, че замразяването на цените сега, може да доведе до по-голямо поскъпване вбъдеще.


"Това е ролята на регулатора - да намира правилния баланс да не се натрупат дългосрочно дефицити", коментира Рибарски.


Оценката му е, че и сега КЕВР има достатъчно лостове, за да направи този баланс като разгледа по-внимателно инвестиционните програми на дружествата, за да се намерят възможности за постигане на по-добри цени. "Това е аналитична работа, която очакваме самият регулатор да свърши", допълва той.


На въпрос дали формацията има вече идеи с кого да подмени хората с изтекли мандати председателят на комисията заяви, че предстои да се види какви кандидати ще се появят, партиите какви хора ще предложат. "Процедурата е публична и всеки може да се предложи", заключи той. След като комисията я обяви - има 14 дни за номинации.


"Демократична България": Да се освободим от наследството на Борисов


Регулаторите трябва да бъдат наистина независими, защото наследството на Бойко Борисов е от такива, които са под контрола на партията, която е на власт. Така гледат на нещата в "Демократична България". Пред "Дневник" Ивайло Мирчев, депутат от обединението и член на енергийната комисия каза, че какво е това наследство се е видяло още от деня, в който новото правителство встъпи в длъжност, визирайки обявеното проекторешение на КЕВР тогава за готвено повишение на цените на тока за бита. Неговото тълкуване е, че все още ГЕРБ успява да упражни "определено въздействие", имайки предвид състава на комисията, доминирана от бившите управляващи и партньорите им.


Ивайло Мирчев

© Велко Ангелов

Ивайло Мирчев


Затова и "Демократична България" настоява съставът на КЕВР да е такъв, че да не зависи от това коя партия е на власт в момента. За целта Мирчев и колегите му ще предложат изменения в Закона за енергетиката. (Разговорът с него също е воден преди заседанието на коалицията.)


Независимостта сега е гарантирана по закон, но през определени процедури с определени подходи един или друг член на КЕВР става подвластен на определени решения на властта. Това сме го виждали и в другите регулатори като Комисия за защита на конкуренцията. 

Ивайло Мирчев,
депутат


Допълва, че дори и в момента не би трябвало изпълнителната власт да се бърка в работата на регулатора и това трябва да продължи. Оценката му е, че новото правителство не се меси, а мораториумът, гласуван от депутатите, не може да се приеме за вмешателство.


Не ни харесва решението за мораториума, но реалността е, че цените не трябваше да бъдат пипани. Нямаше основания цената на тока на регулирания пазар да бъде увеличавана, коментира Мирчев. Такава позиция изразиха и икономисти.


Депутатът също смята, че в настоящата ситуация не става въпрос просто КЕВР да вземе решение за регулираната цена на тока, а за комплексен проблем и нуждата от компенсации на засегнатите, но е убеден, че до началото на новия регулаторен период, тоест до 1 юли, цената за бита не трябва да се променя.


Трябва ли парламентът да престане да влияе


Недоволството на различни политици към работата на КЕВР не е отсега и в годините е било използвано и за политически цели. Пример за това е "яхването" на протест от страна на БСП, акциите на предишния национален омбудсман Мая Манолова, които продължиха и след напускането на поста, когато се зае по-активно с политическа дейност и т. н.


Макар и независим по замисъл и закон енергийният регулатор е съставен на квотен принцип от парламентарно представените политически сили, което само по себе си е причина да се гледа на неговите решения като политически обвързани.

"Въпросът дали КЕВР трябва да е напълно независим е като да се пита дали трябва да има хляб на пазара", коментира пред "Дневник" Иван Хиновски, енергиен експерт, който бе и депутат в предходното Народно събрание от името на "Има такъв народ". Бил е изп. директор на НЕК, както и в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Допълва, че принципите на работа на КЕВР са дефинирани от ЕС и структурата не трябва да бъде подчинена никому.


Той дори смята, че не трябва членовете на регулатора да са предложения на представените в парламента партии, а кандидатури да могат да се издигат от неправителствените организации, професионални сдружения в съответния сектор и др., "както се прави в Западна Европа". Така, според него, ще се гарантира, че експертите, които са членове на регулатора, ще взимат решения, независими от политически натиск, комерсиални или пазарни интереси.


Цивилизовано е да се лиши Народното събрание от лостовете си на влияние върху комисарите.

Иван Хиновски

В настоящата конфигурация, според него, колкото и да е независим орган, всеки комисар, който е от квотата на дадена партия, може да бъде обект на обаждане от депутат от същата политическа сила, който да лобира за по-добра цена за някое дружество, за по-бързото му лицензиране и т. н. "Неизбежно възникват такива ситуации, ако комисарите са от партийна квота", обяснява той.


"Колкото повече се дистанцира Народното събрание от тази своя страст, толкова повече ще порасне неговият имидж в обществото", смята експертът.


Въпреки това той не намира преднамереност в последните решения на КЕВР и смята, че регулаторът не е обявил плановете си в деня на клетвата на правителството нарочно, а защото, спазвайки правилата, има срокове, в които да се произнася с проекти на решения.


Иван Хиновски

© Велко Ангелов

Иван Хиновски


Допълва, че всеки представител на изпълнителната власт може да поиска информация за внесените заявления, за аргументацията за тях. Вероятно и това стои в заявката на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който в телевизионно интервю наскоро обяви, че се търсят резерви във всички тези документи, които анализира КЕВР - отчети и инвестиционни планове на дружествата и др., така че поскъпването на регулирания ток да не е двуцифрено.


Според него спешната задача е да се подменят хората с изтекли мандати - такъв е случаят с Иван Иванов, председател на комисията и Евгения Харитонова, член. А след това да се мисли за промени в законодателството, които определят работата на регулатора.


Дали "Има такъв народ", която е част от управляващата коалиция, ще заяви по-различна гледна точка към нуждата от промени засега не е известно. Пред "Дневник" Тихомир Тенев, депутат от политическата сила и зам.-председател на Комисията по енергетика, се въздържа от коментар. "Докато нямаме конкретика, ще се въздържа от коментар. Работим в момента по всички тези казуси, всеки ден излизат все нови неща", каза той.


"Дневник" не успя да разговаря с представител на БСП - част от управляващата коалиция, по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK