Промяна в броя на комисарите и още нещо - какво очаква енергийният регулатор

Мандатът на Иван Иванов като председател на КЕВР изтече преди повече от година.

© Анелия Николова

Мандатът на Иван Иванов като председател на КЕВР изтече преди повече от година.Поредното поскъпване на природния газ, и то с 30% от януари, беше шок не само за бизнеса и потребителите, но и за самия премиер Кирил Петков, който разчете в това преднамереност. Такова бе тълкуването му и в края на годината, когато енергийният регулатор обяви, че се обсъжда поскъпване на тока за бита точно в деня, в който новото правителство полагаше клетва.


Реакцията на премиера и последвалият мораториум върху повишението на енергийните цени подсказаха, че ще бъдат направени промени в регулатора като бъдат сменени не само хората с изтекъл мандат, но и останалите членове и ще се изменят правилата му на работа. За последното имаше знак и в изказване на Кирил Петков, че регулаторът трябва да защитава обществения интерес.


Проверка на "Дневник" показа, че управляващите още не са готови с пълна концепция, но вече обсъждат смяна на повече от двамата комисари с изтекли мандати и по-големи промени, включително и законодателни.


Промени в 12 и 5
В четвъртък (13 януари) в дневния ред на парламентарната комисия по енергетика имаше точка, в която се предвиждаше да се определят процедурите и правилата за избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя обаче бе отложена за идната седмица с аргумента, че в петък (14 януари) темата по същество ще бъде обсъдена от експертния енергиен съвет на коалицията (управляващите създадоха такива по примера на групите, в които обсъждаха политики преди да сключат споразумение за управлението).


След него се разбра, че първоначалната идея, поне на хората на "Продължаваме промяната", засега само да се подменят хората с изтекли мандати, а после да се мисли за реформа и укрепване на регулатора, няма да сработи. По информация на "Дневник" още сега ще се върви към промени в Закона за енергетиката. Договорено е да се направят такива поправки, които да позволят смяна на по-голяма част от състава. Идеята засега е някои от комисарите да останат. А конкретни имена за нов председател и нови членове не са били обсъдени.


С изтекли мандати са председателят Иван Иванов, който през април ще направи 2 г. стаж повече на поста и Евгения Харитонова (комисар с ресор "Енергетика"). Засега не е уточнено колко от членовете ще бъдат подменени, но се предвижда за повечето от тях и със смените да се подсили експертният потенциал на регулатора, обясни участник в експертния съвет.


В момента регулаторът на практика е доминиран от предишните управляващи и техните партньори. ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти" имат по 2 комисари, а ДПС - един. Един има и БСП, а председателят е бивш депутат от несъществуващия вече Реформаторски блок. Решенията се взимат с мнозинство.


Комисарите са седем без председателя. Вариантите са или да се запази настоящият им брой или да се намали като няма крайно решение. Идеята на формациите в управляващата коалиция е цялата процедура да приключи през февруари.


Обсъждано е също комисарите да имат нови ресори. Вероятно бъдещият председател ще бъде посочен от мандатоносителя - "Продължаваме промяната" (техен депутат води енергийната комисия, а министърът на енергетиката е от квотата на "Има такъв народ")


Пълна или частична промяна на КЕВР - на стартовата линия


Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") не изглежда кардинално настроен по адрес на КЕВР поне за момента. Пред "Дневник" той обясни, че най-напред ще бъдат подменени двамата с изтекли мандати, но разговорът с него бе проведен преди заседанието на коалиционния съвет в петък.


Промяна в броя на комисарите и още нещо - какво очаква енергийният регулатор

© Цветелина Белутова, Капитал


"По-нататък ще видим какви са възможностите по-аналитично да заработи този орган. Не че сега не работи аналитично", казва депутатът. От думите му се разбира, че на следващ етап отново ще се обсъди въпросът, дискутиран и в миналото, дали регулаторът да не се раздели - на воден и енергиен, дали да има по-голям или по-малък състав и т. н. В рамките на разговора на няколко пъти той също спомена промяната в броя на комисарите без да се ангажира с това дали трябва да се увеличат или намалят.


Рибарски обаче не смята, че трябва да се промени практиката парламентарно представените сили да предлагат членовете на регулатора на квотен принцип. С допълнението, че всеки, който отговаря на изискванията за длъжността и се чувства добър кандидат, може да се самопредложи на някоя от политическите сили. Признава, че това политизира регулатора, но "процедурата е такава от самото начало, водят се дебати в парламента, но засега не се обмисля промяна в тази посока". Посочва, че правилата са установени, отговарят на европейските изисквания и норми и затова няма план да се пишат нови в тази част.


Подчертава, че ролята на комисията е да намира баланса между защитата на обществения интерес и интересите на енергийните дружества, а не решенията му да са в техен ущърб. Посочва, че последното би се отразило неизменно в следващ регулаторен период. С други думи, ако в ущърб на бизнеса и необосновано в един период комисията не повиши дадена цена, то в следващ ще се наложи да го направи. В този дух изказване направи наскоро и председателят на регулатора в телевизионно интервю, че замразяването на цените сега, може да доведе до по-голямо поскъпване вбъдеще.


"Това е ролята на регулатора - да намира правилния баланс да не се натрупат дългосрочно дефицити", коментира Рибарски.


Оценката му е, че и сега КЕВР има достатъчно лостове, за да направи този баланс като разгледа по-внимателно инвестиционните програми на дружествата, за да се намерят възможности за постигане на по-добри цени. "Това е аналитична работа, която очакваме самият регулатор да свърши", допълва той.


На въпрос дали формацията има вече идеи с кого да подмени хората с изтекли мандати председателят на комисията заяви, че предстои да се види какви кандидати ще се появят, партиите какви хора ще предложат. "Процедурата е публична и всеки може да се предложи", заключи той. След като комисията я обяви - има 14 дни за номинации.


"Демократична България": Да се освободим от наследството на Борисов


Регулаторите трябва да бъдат наистина независими, защото наследството на Бойко Борисов е от такива, които са под контрола на партията, която е на власт. Така гледат на нещата в "Демократична България". Пред "Дневник" Ивайло Мирчев, депутат от обединението и член на енергийната комисия каза, че какво е това наследство се е видяло още от деня, в който новото правителство встъпи в длъжност, визирайки обявеното проекторешение на КЕВР тогава за готвено повишение на цените на тока за бита. Неговото тълкуване е, че все още ГЕРБ успява да упражни "определено въздействие", имайки предвид състава на комисията, доминирана от бившите управляващи и партньорите им.


Ивайло Мирчев

© Велко Ангелов

Ивайло Мирчев


Затова и "Демократична България" настоява съставът на КЕВР да е такъв, че да не зависи от това коя партия е на власт в момента. За целта Мирчев и колегите му ще предложат изменения в Закона за енергетиката. (Разговорът с него също е воден преди заседанието на коалицията.)


Независимостта сега е гарантирана по закон, но през определени процедури с определени подходи един или друг член на КЕВР става подвластен на определени решения на властта. Това сме го виждали и в другите регулатори като Комисия за защита на конкуренцията. 


Ивайло Мирчев,

депутат


Допълва, че дори и в момента не би трябвало изпълнителната власт да се бърка в работата на регулатора и това трябва да продължи. Оценката му е, че новото правителство не се меси, а мораториумът, гласуван от депутатите, не може да се приеме за вмешателство.


Не ни харесва решението за мораториума, но реалността е, че цените не трябваше да бъдат пипани. Нямаше основания цената на тока на регулирания пазар да бъде увеличавана, коментира Мирчев. Такава позиция изразиха и икономисти.


Депутатът също смята, че в настоящата ситуация не става въпрос просто КЕВР да вземе решение за регулираната цена на тока, а за комплексен проблем и нуждата от компенсации на засегнатите, но е убеден, че до началото на новия регулаторен период, тоест до 1 юли, цената за бита не трябва да се променя.


Трябва ли парламентът да престане да влияе


Недоволството на различни политици към работата на КЕВР не е отсега и в годините е било използвано и за политически цели. Пример за това е "яхването" на протест от страна на БСП, акциите на предишния национален омбудсман Мая Манолова, които продължиха и след напускането на поста, когато се зае по-активно с политическа дейност и т. н.


Макар и независим по замисъл и закон енергийният регулатор е съставен на квотен принцип от парламентарно представените политически сили, което само по себе си е причина да се гледа на неговите решения като политически обвързани.

"Въпросът дали КЕВР трябва да е напълно независим е като да се пита дали трябва да има хляб на пазара", коментира пред "Дневник" Иван Хиновски, енергиен експерт, който бе и депутат в предходното Народно събрание от името на "Има такъв народ". Бил е изп. директор на НЕК, както и в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Допълва, че принципите на работа на КЕВР са дефинирани от ЕС и структурата не трябва да бъде подчинена никому.

Той дори смята, че не трябва членовете на регулатора да са предложения на представените в парламента партии, а кандидатури да могат да се издигат от неправителствените организации, професионални сдружения в съответния сектор и др., "както се прави в Западна Европа". Така, според него, ще се гарантира, че експертите, които са членове на регулатора, ще взимат решения, независими от политически натиск, комерсиални или пазарни интереси.


Цивилизовано е да се лиши Народното събрание от лостовете си на влияние върху комисарите.


Иван Хиновски

В настоящата конфигурация, според него, колкото и да е независим орган, всеки комисар, който е от квотата на дадена партия, може да бъде обект на обаждане от депутат от същата политическа сила, който да лобира за по-добра цена за някое дружество, за по-бързото му лицензиране и т. н. "Неизбежно възникват такива ситуации, ако комисарите са от партийна квота", обяснява той.


"Колкото повече се дистанцира Народното събрание от тази своя страст, толкова повече ще порасне неговият имидж в обществото", смята експертът.


Въпреки това той не намира преднамереност в последните решения на КЕВР и смята, че регулаторът не е обявил плановете си в деня на клетвата на правителството нарочно, а защото, спазвайки правилата, има срокове, в които да се произнася с проекти на решения.


Иван Хиновски

© Велко Ангелов

Иван Хиновски


Допълва, че всеки представител на изпълнителната власт може да поиска информация за внесените заявления, за аргументацията за тях. Вероятно и това стои в заявката на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който в телевизионно интервю наскоро обяви, че се търсят резерви във всички тези документи, които анализира КЕВР - отчети и инвестиционни планове на дружествата и др., така че поскъпването на регулирания ток да не е двуцифрено.


Според него спешната задача е да се подменят хората с изтекли мандати - такъв е случаят с Иван Иванов, председател на комисията и Евгения Харитонова, член. А след това да се мисли за промени в законодателството, които определят работата на регулатора.


Дали "Има такъв народ", която е част от управляващата коалиция, ще заяви по-различна гледна точка към нуждата от промени засега не е известно. Пред "Дневник" Тихомир Тенев, депутат от политическата сила и зам.-председател на Комисията по енергетика, се въздържа от коментар. "Докато нямаме конкретика, ще се въздържа от коментар. Работим в момента по всички тези казуси, всеки ден излизат все нови неща", каза той.


"Дневник" не успя да разговаря с представител на БСП - част от управляващата коалиция, по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Ще повярвам на К.П. ако закрие комунистическият мастодонт БЕХ,който буквално никаква работа не върши,а само лапа мангизи.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Разстроено

  Те и сега са независими !!! Просто подпечатват тва дето им го говорят дзездите. Така ще е и за напред.

 3. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Как регулаторите ще бъдат независими, след като са назначени от властта?
  За всяка сметка "независимите регулатори" ще трябва да питат двете юпита, защото са назначени от тях (така, както Борисов беше назначил Цацаров)!
  Ами тогава по-евтино и безопасно за господин Киро ще бъде, да направи работна група с Копейкин и двамата да "заковат" цените, както другарят живков го правеше!

  В тази поредна каша сътворена от ПППП, има една единствена стопроцентова истина: сегашният регулатор начело с Иван Иванов е абсолютно независим от юпитата!
  На всичкото отгоре е доказано професионален.
  За това, съставът на "стария" регулатор трябва да бъде преизбран!
  Ако ще се избира правителствен вместо независим регулатор, това трябва да стане без гласовете на Демократична България!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  "Макар и независим по замисъл и закон енергийният регулатор...."

  Енергиен регулатор? И как точно този регулатор може да променя или не цените на световните борси? След като ЕС Ви отнеха правото на собствена енергия сега всичко се купува от борсите. От къде този "регулатор" ще вземе по-ниски цени и как точно ще се компенсира разликата? Като се дават помощи от бюджета? Значи купува се скъп ток (примерно) от борсата и после държавата ти дава пари да платиш разликата между това което КЕВР са определили като цена и това което всъщност ти плащаш....
  Някой може ли да обясни логиката в това безумие? Цял народ плаща солидарно и след това цените скачат защото тока поскъпва?
  Значи хем се плащат помощи от бюджета, за да не са толкова "високи" цените хем тези високи цени се използват за покачване на всички останали цени..... Някой хора печелят огромни пари, но само някой....другите само плащат.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Тази организация узаконява кражбите от народа и утвърждава липсата на пазарна икономика , утвърждава комунизма и социализъма в пазарните отношения , всякаква липса на каквато и да е логика в цено образуване и свободна интерпретация на цени и конкуренция , как се получава така ,че един и същи доставчик на енергия ми доставя електричеството на различни офиси в два съседни града на 20 км един от друг с разлика в цената 140 % ,в единия 25 ст на киловат ,в другия над 60 ,това е абсурд и го няма никъде по света .

 6. 6 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bai nik":

  тоа за 25 стотинки требе да ти е в некои апартамент нелегално та да плащаш толкова

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#6] от "uej03527584":

  А ако апартамента е собственост на фирма колко плащаш?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#6] от "uej03527584":

  Средно е 0,25 ст за бита по фактура. Ако някъде плаща 0.60 лв за КВт/ч това е фирмен ток.

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bai nik":

  Продай единия апартамент, за какво са ти два

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#4] от "Padrino":

  Нашата система не е така.

 11. Некадърниците ще създадат хиляди фирми зомбита които ще пият кръвчицата на България.

  Държавата загива. Киро и компания се превръщат в супер милионери от тези мерки и намесата на некомпетентни хора в енергетиката.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak
 12. До коментар [#10] от "doctor.no":

  Продължаваме промяната- мутрите стават депутати.

  Wornoxmaniak
 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak в Харвардистан":

  Така е - Младен Маринов и Делян Пеевски се набиват на очи, даже редовно ходят наработа.

 14. До коментар [#3] от "Рим":

  Кирето и Асен не могат да се справят с милиционерите от ДС в Енергетиката. Трупат милиарди на наш гръб. Махат човек като Иван Иванов най-добрият и честен като сълза експерт в България и Европа. Обаче вие сте в заверата на ОФ коалицията.
  Дано вашите избиратели да го оценят това и на следващите избори да не минете 4%.

  Wornoxmaniak
 15. До коментар [#13] от "doctor.no":

  Лорер и съпругата му Виолета ще управляват евроресурс от 6 милиарда лева.
  Шалом, братко Лорер!

  Родата до 9 коляпо на Кирето и Асен да не се назлъндисва, ами да се включва в тежката служба на ползу роду.

  Wornoxmaniak
 16. Румен Овчаров за драмата с тока: Нещата ще се закърпят, но проблемите ще останат без решение.

  От Банкя: ще, ще...

  Wornoxmaniak
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak в Харвардистан":

  Засега, хилядите калинки и бръмбарчета назначени от ГЕРБ пият кръвта/парите на хората в България. Поради некадърност, подкупност, продажничество.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Като намалим комисарите и сложим само наши хора, цените на тока панически ще почнат да падат от страх! ВЕНСЕРЕМУС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. До коментар [#17] от "doctor.no":

  При Бойко Борисов криза нямаше. И никога не е имало. Токът беше без пари.


  Wornoxmaniak
 21. До коментар [#18] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak в Харвардистан":Засега, хилядите калинки и бръмбарчета назначени от ГЕРБ пият кръвта/парите на хората в България. Поради некадърност, подкупност, продажничество.
  —цитат от коментар 18 на Vlado Nikolov  Бившият депутат от НДСВ проф. Йордан Мирчев и някогашен шеф на БДЖ при управлението на Иван Костов се връща начело на държавните железници. В момента той е на 81 години.

  Човекът казал, че ще управи БДЖ-то. И шарамполите му повярвали. Колкото по бързо приключи новото правителство толкова по добре. Така е във всички сфери. Нямате идея какво правите.

  Wornoxmaniak
 22. 22 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak в Харвардистан":

  Така е, чухме го и на запис - Който не се съобразяваше с него, му размазваше мутрата.
  Ще плачем за тия светли времена.

 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#17] от "doctor.no":При Бойко Борисов криза нямаше. И никога не е имало. Токът беше без пари.
  —цитат от коментар 20 на Wornoxmaniak в Харвардистан


  При Боко нямаше кризи да... Само дето на два пъти хвърля кърпата от страх и не завършваше мандатите си, а на третия хората го зашлевиха през муцуната в дълбока опозиция. 400 000 гласа на последните избори. Даже цялата гербава администрация не гласува за него.

 24. До коментар [#22] от "doctor.no":

  Само компромати. Няма друго.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak
 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Тази организация узаконява кражбите от народа и утвърждава липсата на пазарна икономика , утвърждава комунизма и социализъма в пазарните отношения .
  —цитат от коментар 5 на Bai nik


  Абсолютно вярно!

  За това - все повече ще има борса..

  НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА!


  11.5.2021 г.-България се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“ (SDAC) чрез границата с Гърция.

  Българската тръжна зона започна успешно работа в условията на пазарно обединение като част от единния европейски пазар „Ден напред“, с първи ден на доставка 12.5.2021 г. Българската независима енергийна борса (БНЕБ) вече участва в оперативните процеси по пазарно обединение заедно с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

  Единното обединение на пазарите „Ден напред“ (SDAC) в ЕС разпределя ограничения трансграничен капацитет за пренос по най-ефективния начин, обединявайки пазарите за електрически енергия на едро от различни региони посредством общ алгоритъм, отчитащ едновременно трансграничните ограничения при преноса, максимизирайки по този начин ползите за всички участници на пазарите.

  Целта на SDAC е да създаде общ за цяла Европа трансзонален пазар за електрическа енергия “Ден напред“. Интегрираният пазар „Ден напред“ увеличава цялостната ефективност на търговията като насърчава конкуренцията, увеличава ликвидността и осигурява по-ефективно използване на ресурсите за производство в цяла Европа.

 26. До коментар [#23] от "Големи яйца:)":

  Буцито ви смачка на всички избори и беше отявлен победител. С някакви фалшификации оставите ГЕРБ втори, но хората знаят, че не е така.

  Да не разводняваме темата, да пишем за тока и Иван Иванов.

  Wornoxmaniak
 27. 27 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":Кирето и Асен не могат да се справят с милиционерите от ДС в Енергетиката.
  —цитат от коментар 14 на Wornoxmaniak в Харвардистан


  Ми то начело на Енергетиката, не помниш ли че беше идиотът Гюнтер Йитингер ..

  Ей за него:

  https://www.youtube.com/watch?v=_ZzwdQzzTvQ

  https://www.youtube.com/watch?v=88OGXLFpeMw

  Кирчо и Асен имат да разриват авгиеви обори ..

 28. 28 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Където се намеси Хунтата,подкрепена от неокомунистите от БСП и ретрокомунистите от ДайБе,настъпва ТОТАЛЕН ХАОС !

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#23] от "Големи яйца:)":Буцито ви смачка на всички избори и беше отявлен победител. С някакви фалшификации оставите ГЕРБ втори, но хората знаят, че не е така.Да не разводняваме темата, да пишем за тока и Иван Иванов.
  —цитат от коментар 26 на Wornoxmaniak в Харвардистан


  Я обади що от ЕНП не искат и да чуят за твоя Бочко? Вместо да се срещи с десни европейски лидери ходи по махалите да каканиже и кълне като циганка? И друго - получавате ли разширени анални вени щом чуете за Рашков? Мачкай Бойко... Бойко Рашков... 😂😂😂

 31. 31 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  И господ да стане шеф на КЕВР пак цената трябва да се вдигне. Естествено има 100 непазарни начини това да не се направи, но Мадуро ги изпробва всичките във Венецуела и знаем докъде доведоха. Винаги някой плаща сметката, но като новите искат да са хем леви, хем десни ще е любопитно решението. Може най-накрая да открием топлата вода… Единственото полезно на този хаос е, че всички тарикати без Акт16, разни жилищни имоти взети на фирми за да се точи ДДС и всички псевдоателиета, за да нямат гаражи в момента плащат безумни сметки за ток. Дано това поне малко охлади ентусиазма на българина да е Хитър Петър или Андрешко към собствената си държава.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#26] от "Wornoxmaniak в Харвардистан":

  „С някакви фалшификации оставите ГЕРБ втори, но хората знаят, че не е така.“

  А бе уорни, ние знаем кои са хората бе и кое е така. Земи се успОкой, че ше умиришеш гащите.

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#30] от "Големи яйца:)":

  30 000 гербери от държавната администрация само тази година ще захранят свободния трудов пазар

 35. До коментар [#32] от "joro4900":

  И няколко тунела и 4 моста на Дунав сега и геотермална енергия, ха, ха, абе то пари няма за Бог да прости вие отворите торбата с лъжите.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak
 36. 36 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#35] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Така е 500 млн км магистрали за 10 г може само Баце да пстрои, 10 000 детски градини също. Няма стигане.

 37. До коментар [#36] от "doctor.no":

  Цената на тока е убиствена, цената на природния газ също. Харод не го интересува Буцито, а кой му пие кръвта. Какво спешни мерки ще вземат харвардските гении? Досега само утопия.

  Wornoxmaniak
 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#29] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Я виж броя на изнеслите се от България заради управлението на банкянската тиква. Само за десет години.

 39. 39 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Всички цени ще са високи за безработните гербери и герберските фирми.

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Весело

  До коментар [#34] от "doctor.no":

  Те не са свикнали да работят. Не стават и за метачи по улиците.

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Весело

  До коментар [#36] от "doctor.no":

  🤣🤣🤣

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Искахте борса за ток, те ви борса! Що ревете сега? А? Ма, кога хората ви казваха, какво ви чака, не слушахте.

 43. 43 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#40] от "Vlado Nikolov":

  Вижда се, че дори в завода за поцинковани кофи не ги искат обратно :)

 44. До коментар [#42] от "Vlado Nikolov":

  Много си умен. Борса имаше и преди кирчарите да съсипете всичко в държавата и да докарате народа до просешка тояга.

  Wornoxmaniak
 45. До коментар [#43] от "doctor.no":

  Дялан камък ти казвам. Всеки от ГЕРБ е с много нива над кирчарите. Факт.

  Wornoxmaniak
 46. 46 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#45] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  "Всеки от ГЕРБ е с много нива над кирчарите."
  Вкраденето е 100% сигурно. Факт.

 47. 47 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#43] от "doctor.no":Дялан камък ти казвам. Всеки от ГЕРБ е с много нива над кирчарите. Факт.
  —цитат от коментар 45 на Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан  До коментар [#45] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Факт е, Уорни!
  Няма такива "експерти" в краденето и лъжите, като ОПГ-то ГЕРБ! Факт! ;)

 48. До коментар [#47] от "batzdravo":

  Фантазии. Не познавам нито един осъден от ГЕРБ.

  Wornoxmaniak
 49. До коментар [#46] от "doctor.no":

  ОФ Коалицията преди да се обедините щяхте да вкарвате крадците в затвора? Излъгахте, нали?

  Wornoxmaniak
 50. 50 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#49] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Имаш право да се надяваш, че няма да стане.

 51. 51 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Защо хора каот Иван Иванов продължават да заемат ръководни постове?

 52. До коментар [#50] от "doctor.no":

  Едно, само едно заседание досега на групата по енергетика, водено от Асен Василев, като най-дълги и горещи спорове имаше за бъдещето на ядрената енергетика и за подпомагането на гражданите и на бизнеса заради полуделите цени. Наред с това "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" се съгласиха, че е добре да се градят умни мрежи, да се насърчава енергийната ефективност и да направи нова Енергийна стратегия. За 4 години можем да изградим геотермални мощности за 400 мегавата, твърди Асен Василев.


  Клечка да забиеш в земята... яйце не можете да сварите, некадърни сте, а дрънкате.
  Продължаваме промяната. 400 мегавата.

  Wornoxmaniak
 53. До коментар [#51] от "dimitarts":

  Защото е един от най-добрите експерти в света

  Wornoxmaniak
 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  "В момента регулаторът на практика е доминиран от предишните управляващи и техните партньори. ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти" имат по 2 комисари, а ДПС - един. Един има и БСП, а председателят е бивш депутат от несъществуващия вече Реформаторски блок. Решенията се взимат с мнозинство."


  Викам вече да рзтурваме седянката и да назначаваме хора, които имат някаква предства какво е енергетика и за какво са поставени в КЕВР ! Тия от ГЕРБ _ ДПС няма нужда да се коментират особено.......

 55. 55 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#52] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Вярно е, Буци обеща да изкара армия от - млади, по-красиви, по-кадърни и с по-добри дипломи от настоящите. Още чакаме и гледаме старите некадърни и крадливи.

 56. До коментар [#54] от "samoedin":

  Иван Иванов учедител и е от националното ръководство на „ДСБ“. Автор на повече от 100 научни статии и доклади, монографии, 4 учебника и учебни пособия на български и френски език. Чете лекции във Франкофонския отдел по електроинженерство към Техническия университет –София. Избран е за председател на енергийния регулатор КЕВР от 142 депутати. Кажи един по кадърен в България от него?

  Wornoxmaniak
 57. До коментар [#55] от "doctor.no":

  Добър пример за ниското ниво на подготовка в чужбина е това което се случва в държавата в момента. Освен Лорер и жена му с 6 милиарда ресурс нито един не живее по-добре от преди.

  Wornoxmaniak
 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Нашият енергиен проблем възниква заради политиката, водена от брюкселските чиновници. Ако я нямаше тази пожелателна политика, няма да го има и този наш административен и икономически проблем. Свързването на електропреносната мрежа с европейската е като кръводаряването от нормален организъм към наднормен дебелак. Всъщност, виждаме как реалната евро-икономика бламира политическите зелени планове на върхушкатав ЕК. А Виновен е Путин с Газпром, разбира се.

 59. 59 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#57] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Викаш пожарникарското училище и школата на СИК са ненадминати

 60. 60 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "Padrino":


  "Макар и независим по замисъл и закон енергийният регулатор...."Енергиен регулатор? И как точно този регулатор може да променя или не цените на световните борси? След като ЕС Ви отнеха правото на собствена енергия сега всичко се купува от борсите. От къде този "регулатор" ще вземе по-ниски цени и как точно ще се компенсира разликата? Като се дават помощи от бюджета? Значи купува се скъп ток (примерно) от борсата и после държавата ти дава пари да платиш разликата между това което КЕВР са определили като цена и това което всъщност ти плащаш.... Някой може ли да обясни логиката в това безумие? Цял народ плаща солидарно и след това цените скачат защото тока поскъпва? Значи хем се плащат помощи от бюджета, за да не са толкова "високи" цените хем тези високи цени се използват за покачване на всички останали цени..... Някой хора печелят огромни пари, но само някой....другите само плащат.
  —цитат от коментар 4 на Padrino


  Падрино , забравил си да споменеш и тлъстите заплати на " регулаторите " в комисията , която нищо не регулира . И тях ги плаща народа . А там заплатите са бая тлъсти , в това отношение " регулаторите " не се шегуват . 61. 61 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 630 Неутрално

  България все още не е транспонирала в националното законодателство Директива (ЕС) 2019/944, която вкбючва изискването и за финансова независимост на регулатора, освен това се разширяват правомощията му защото се поставят нови цели с оглед ефективното функциониране на вътрешния енергиен пазар.
  https://velimar.blogspot.com/2022/01/blog-post.html

  VelMar
 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Както се вижда от състава на комисията, тя е доминирана от ГЕРБ и патрЕотите плюс Марешки и ДПС. Иванов е само един жалък параван на мафията.

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Както се вижда от състава на комисията, тя е доминирана от ГЕРБ и патрЕотите плюс Марешки и ДПС. Иванов е само един жалък параван на мафията.

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Както се вижда от състава на комисията, тя е доминирана от ГЕРБ и патрЕотите плюс Марешки и ДПС. Иванов е само един жалък параван на мафията.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Както се вижда от състава на комисията, тя е доминирана от ГЕРБ и патрЕотите плюс Марешки и ДПС. Иванов е само един жалък параван на мафията.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Както се вижда от състава на комисията, тя е доминирана от ГЕРБ и патрЕотите плюс Марешки и ДПС. Иванов е само един жалък параван на мафията.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Както се вижда от състава на комисията, тя е доминирана от ГЕРБ и патрЕотите плюс Марешки и ДПС. Иванов е само един жалък параван на мафията.

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#13] от "doctor.no":

  Пеевски е дребен(буквално) в стсвнение с МирчуСама и Бойкаяши!

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#13] от "doctor.no":

  Пеевски е дребен(буквално) в стсвнение с МирчуСама и Бойкаяши!

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vlado Nikolov":

  За калинки не знам,но виждам направо харвардски роднини до 10-то коляно назначаванк навсякъде.Като цигански каруни сте!

 71. 71 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "комисари"???? Само заради това име на длъжността тази организация трябва да бъде закрита!
  КОМИСАРИ!?!?!

  ... с двеста...
 72. 72 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "комисари"???? Само заради това име на длъжността тази организация трябва да бъде закрита!
  КОМИСАРИ!?!?!

  ... с двеста...
 73. 73 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "комисари"???? Само заради това име на длъжността тази организация трябва да бъде закрита!
  КОМИСАРИ!?!?!

  ... с двеста...
 74. 74 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Иван Иванов е доказан експерт и ако харвардците го сменят само за да назначат послушен, пъл бил той и некадърен председател, в стремежа си да се харесат на хората ще надробят каша, която после ще е много трудно да бъде оправена. Всяко правителство има своите 100 дни, това също, но засега, след изминала 1/3 от тези 90 дни сигналите никак не са обнадеждаващи.

  Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  В КЕВР всички трябва да бъдат сменени. Това са хора на ГЕРБ и ДПС.

 76. 76 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Дневник, защо в статиите по темата Ковид не може да се коемтира? Това някаква цензура ли е? Или са причислени към рекламните статии?

 77. 77 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1330 Неутрално
 78. 78 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak и Де е Киро на кирия в банановата държава Харвардистан":

  Подсещаш ме за една мутра, която не е депутат. Много смела сикаджийска мутра – крие се в дупката си в Банкя и смело цвърчи отвътре...

 79. 79 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#75] от "Роси":

  Аз съм на същото мнение. Ако Иван Иванов не слугуваше на Борисов, той отдавна щеше да го махне оттам, както постъпваше с всички, които не изпълняваха безпрекословно нарежданията му. Това че Иванов е бил в миналото в ДСБ, няма никакво значение. Продал се е. Както други измежду слугите на Борисов – Деница Сачева, Тома Биков, "Къдравата Сю"-Митов и т. н.

 80. 80 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  В КЕВР всички трябва да бъдат сменени. Това са хора на ГЕРБ и ДПС.
  —цитат от коментар 75 на Роси


  И да ги заменят с "капацитети" като Мирчев? Той освен от енергетика, разбира от съдебна реформа, спорт, изкуство, строителство, лодкарство и още к'вото се сетиш.

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Завист...
  Завистта на национално единена нация
  против честта на самички почтена формация.

  Монопол е Царско звание.
  Самодръжко, по призвание.

  Ако и да чисто гол,
  Цар си (ако Монопол).

  Прост народ е и не знае.
  Самодръжки... величае ся

  "Промяна в броя на комисарите
  и още нещо - какво очаква
  енергийният регулатор"

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не може ;)

  Пенсионера Иванич е незаменима прима дона.
  Комисията.

  Слънцето и въздух са необходими за всеко живо същество.
  Комисията концентрира нужното с мерки над всички енергии и води.

  Злъч излъчват озлобени...

  Комисията уж приличала на Неправителствена ултранезависима НПО организация за
  "гнет над гражданите и държава".

  Подобно на определение дадено от Национален омбудсман
  в 2013 и пак в 2015 (после нема как, защото Конституционен съдия), на Топлофикация (1, 2, 3, ...), че заслужава.

  Туй специално, НПО, непризнато е Добро.
  -----------------------------------------------------------

  До коментар [#75] от "Роси":

  В КЕВР всички трябва да бъдат сменени.
  Това са хора на ГЕРБ и ДПС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK