"Булгаргаз" се надява да няма повече забавяне на газовата връзка Гърция - България

"Булгаргаз" се надява да няма повече забавяне на газовата връзка Гърция - България

© Надежда Чипева, Капитал



"Булгаргаз" очаква газовата връзка Гърция - България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1.07.2022 г., за да може страната да получава количествата газ по подписания договор с азерската страна в пълен обем, в противен случай може да бъде активирана наказателна клауза, се казва в позиция на съвета на директорите на дружеството. В него се уточнява, че изгражданият от IGB газопровод е трябвало да бъде готов още на 31 декември 2020 година.


От "Булгаргаз" смятат, че при създалата се тогава ситуация - договор за доставки без трасе за тях, компанията е договорила възможно най-добрите за България условия. Позицията е по повод твърдения в публичното пространство, че "Булгаргаз" е можел да осигури повече количества евтин азерски газ.


"Сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка (газопровода IGB). В случай че такива временни споразумения не бяха подписани, "Булгаргаз" ЕАД щеше да заплаща санкции (десетки милиони долари месечно) по наказателната клауза, равни на стойността за договорените количества, без да ги получава", се казва в позицията.


В нея се подчертава също, че дружеството не е взимало самостоятелни решения, а е било подпомагано от експерти от "Български енергиен холдинг" и Министерството на енергетиката, както и висококвалифицирани специализирани правни консултанти по чуждо право.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK