Министърът на енергетиката очаква помощите за газ за бита да са факт следващата седмица

Министърът на енергетиката очаква помощите за газ за бита да са факт следващата седмица

© Юлия ЛазароваОще следващата седмица ще предложим на Министерския съвет да одобри компенсациите за битовите потребители, които използват природен газ, каза днес пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов. Компенсациите ще обхващат декември и януари, като за първия месец те ще са 26 лв. за мегаватчас (или около 25% от сметката), а за януари ще са 42 лв. - приблизително 30% от фактурата на всеки абонат.


Двете суми ще се приспаднат от сметката за януари. Няма да е нужно попълване на документи, като парите ще се преведат директно към доставчиците. Това е пореден опит на правителството да намали плащанията на домакинствата при високите цени на енергоносителите. До момента беше въведен мораториум върху цените на ток и топлинната енергия. Има и схема за подпомагане на бизнеса, заради високите цени на промишления ток.


В отговор на въпрос Александър Николов посочи, че след падането на мораториума върху цената на тока "категорично няма да има скок на цената". "За топлофикациите е възможно да има поскъпване на места, но то ще е леко и социално поносимо", подчерта министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK