Шефът на "Булгаргаз" предупреди, че договорът с Азербайджан изтича

Шефът на "Булгаргаз" предупреди, че договорът с Азербайджан изтича

© Надежда Чипева, КапиталИзпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви пред Би Ти Ви, че договорът с Азербайджан изтича в края на юни и призова правителството да проведе преговори за доставката на природен газ.На 30 юни изтича временното споразумение и "Булгаргаз" ще подлежи на наказателна клауза. Ако няма газопровод, не можем да получаваме газ, а трябва да го плащаме, описа ситуацията той.


България има договор от началото на 2021 година да внася 1 млрд куб. м природен газ от Азербайджан всяка година, но това трябва да става по строящата се вече 12-а година газова връзка с Гърция, която по всяка вероятност няма да е готова за експлоатация и на 1 юли. Заради това България внася само част от договореното количество по-евтин газ в момента през Гърция.


Цялата вина се хвърля върху "Булгаргаз", а ние спасихме договора, заключи Павлов. Енергийният министър Александър Николов няколко пъти вече обяви, че цялото количество азерски газ може да лиза в България като се ползва и газопровод през Турция докато Павлов твърди, че е отправено такова питане и от Турция не е получен дори отговор дали това може да става. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пък обяви, че има съмнения, че "Булгаргаз" продава евтин газ в чужбина като черпи и от находището в Чирен вместо да го ползва за поевтиняване на микса в страната.


В петък представители на МВР и ДАНС влязоха в "Булгаргаз". Тогава от компанията обявиха, че са свикнали на проверки и одити в годините. Днес Павлов обяви, че това, което се е стоварило върху компанията е шокиращо. Показа листове с данни, според които дружеството е завършило 2015 г. с 4 млн. лв. загуба, когато това ръководство я е поело и с просрочени задължения за 325 млн. лв., които за 3 г. били изчистени. Освен това се очаква дружеството да завърши 2021 г. с печалба от 99 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK