Графика: Как се променят цените на жилищата в България и ЕС

Графика: Как се променят цените на жилищата в България и ЕС

© Цветелина Белутова, КапиталПрез третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в България са с най-голям ръст в целия ЕС - 3.2%. На годишна база повишението за периода е 8.7%, показват данните на Евростат, оповестени преди няколко дни. В същото време съседната й Румъния е с най-нисък ръст в периода юли-септември.


Статистическата служба посочва, че за разлика от първите две тримесечия на годината в целия ЕС има повишение на цените - както на тримесечна, така и на годишна база.


През третото тримесечие в 23 страни общо, а само в четири спадат - Гърция (-28%), Италия (-12%), Кипър (-6%) и Испания (-0.5%). При наемите ръст има в 25 страни, а само в Гърция и Кипър спадат съответно с 25% и с 3%.
Преди ден експерти на жилищния пазар обявиха, че цените в България и през тази година ще продължат да растат, като засега не смятат, че има балон на пазара подобно на този при кризата от 2008 г. Повече за това четете тук.


Данните на Евростат показват още, че между 2010 и второто тримесечие на 2011 г. цените на жилищата и на наемите в ЕС следват една и съща тенденция, но оттогава пътищата им се разделят. Докато наемите растат устойчиво през цялото време до третото тримесечие на 2021 г., то цените на жилищата показват значителни колебания.


След рязък срив през второто тримесечие на 2011 г. и първото на 2013 г. те остават сравнително стабилни до 2014 г. Следва рязък ръст в началото на 2015 г., откогато и поскъпването вече става с по-бързи темпове.


Така в периода 2010-2021 г. наемите се увеличават с 16%, а цените на жилищата с 39%.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK