Управляващите предлагат (почти) пълна промяна в енергийния регулатор и един жребий

Председателят на КЕВР Иван Иванов вече почти две години очаква смяна след като мандатът му изтече през април 2020 г., а той самият няма амбиции да се кандидатира отново.

© Анелия Николова

Председателят на КЕВР Иван Иванов вече почти две години очаква смяна след като мандатът му изтече през април 2020 г., а той самият няма амбиции да се кандидатира отново.Депутати от управляващата коалиция вече са внесли в деловодството на Народното събрание проект за промени в Закона за енергетиката, с който планират да намалят и на практика подменят настоящия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Темата бе обсъдена в петък на експертен съвет на коалицията (повече за това четете тук).


Проектът е подписан от Виктория Василева от "Има такъв народ", Ивайло Мирчев, "Демократична България", Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Георги Свиленски от БСП.


Числото 9 става 5


От внесения проект се вижда, че се предвижда броят на членовете, заедно с председателя, от сегашните 9 да намалее на 5. Това ще стане като се променят и някои от изискванията за професионален опит. Предлага се вече двама, а не четирима, от членовете да са магистри в областта на енергетиката и с поне 5 г. стаж по специалността.
В момента стаж и образование в този сектор имат Евгения Харитонова, чиито мандат и без това вече е изтекъл, Владко Владимиров, Георги Златев и Димитър Кочков.


Освен това, в допълнителните разпоредби на проектозакона се предлага текст, според който в деня, в който законът влезе в сила - в случая това е денят на обнародването му, се провежда жребий, чрез който се прекратява дейността на двама от членовете на регулатора със стаж в областта на енергетиката. Проектът гласи, че жребият се провежда в Народното събрание сред членовете на КЕВР със стаж в енергетиката, чиито мандат не е изтекъл.


Това на практика означава, че от тримата, чиито мандат не е изтекъл, чрез жребий ще може само един да запази поста си.


Допълнително броят на комисарите ще бъде намален с предлагания текст, според който се отменя сега съществуващата разпоредба, с която се изисква поне един от членовете да има юридически стаж и също поне един да е със стаж в областта на икономиката. "По този начин се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги", пишат в мотивите си вносителите.

Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по- добро експертно обезпечаване на комисията, мотивират още идеята си вносителите.


Промяна в гласуването


В допълнение вносителите предлагат както и сега решенията да се приемат с мнозинство повече от половината от общия брой членове или от членовете на съответния състав. Сега обаче предлагат поне един, а не както е сега - поне двама, от членовете да са със стаж в енергетиката - при упражняване правомощия на комисията в енергетиката.


Освен това се скъсява от 6 на 3 месеца срокът, в който ако член на комисията има фактическа невъзможност да си упражнява пълномощията.


Към изискването за стаж в енергийния сектор, уредено в допълнителните разпоредби на закона, се добавя, че стаж се придобива освен при сегашните условия, но също и в търговски дружества с предмет на дейност финанси, счетоводство, търговия с финансови инструменти или банково дело, свързани с енергийния сектор.


Проектът предвижда по широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията", като за такъв се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци, с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка.

"Променящият се енергиен сектор изисква кръстосано боравене с информация (по отношение на електричество, газ и развитие на пазарите на едро и дребно), познания и опит, както и поглед върху различните пазарни сегменти и сектори. В тази връзка предложеното разширение на дефиницията за стаж в енергетиката обхваща и стаж в областта на финансите", мотивират идеята си вносителите.

С влизането на закона в сила се прекратяват мандатите на членовете на комисията с юридически и икономически стаж, пише още в проекта. Това означава, че ако бъде приет в този вид, веднага ще бъдат прекратени мандатите на Ремзи Осман, Георги Добрев, Александър Йорданов, Пенка Трендафилова. В допълнение на предходните изменения и като се има предвид изтеклият мандат на председателя и на един от членовете, това означава, че на поста си може да остане само един от настоящите членове и това ще бъде определено от жребий.


Така новите управляващи смятат да се справят с факта, че в момента мнозинството от членовете представляват предишните управляващи и техните партньори - ГЕРБ имат 2 комисари, "Воля" на Веселин Марешки - също 2, толкова са и хората на "Обединените патриоти" (ВМРО и НФСБ), ДПС - един, БСП - един. Председателят Иван Иванов бе кандидатура на несъществуваща в момента политическа формация - "Реформаторски блок".


Очаква се промените да бъдат разгледани от депутатите още на заседанието на ресорната парламентарна комисия в четвъртък след като и премиерът, и други политици нееднократно изказаха недоволство от работата на енергийния регулатор и за да спрат решенията му, приеха мораториум върху определяните от него цени на водата, тока и газа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK