ДПС внесе два законопроекта срещу "модела джипка"

Йордан Цонев представи днес пред медиите двата законопроекта.

© Юлия Лазарова

Йордан Цонев представи днес пред медиите двата законопроекта.Близо девет месеца след като ГЕРБ вече не е на власт ДПС внесе два законопроекта, които, според мотивите, са израз на политиката му срещу "модела джипка", практикуван от бившия премиер Бойко Борисов.


Вносители са лидерът Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Петър Чобанов и Хамид Хамид.


С промените в Закона за публичните финанси се предвижда да се сложи край на практиката, налагана от "модела джипка", на общините да се предоставят средства с Постановления на Министерския съвет. ДПС предлага капиталовите разходи на общините да се одобряват от Народното събрание. "По този начин ще се ограничи практиката текущо, непоследователно и по лично усмотрение да бъдат отпускани подобни средства"..
С промени в Закона за обществените поръчки ДПС предлага да отпадне възможността за т. нар. инхаус поръчки - пряко възлагане на фирми, свързани с възложителя. Тази възможност, допускана от европейското законодателство по изключение за малки поръчки, беше използвана широко от третия кабинет на ГЕРБ при възлагане на строителство на магистрала "Хемус" , замаскирано като договори за наем на техника и персонал.


" В редица доклади на европейски институции се съдържат все по-остри критики за корупционни практики при изразходването на публичен ресурс. Достатъчно е да споменем скандалите около "Автомагистрали" ЕАД. Създаде се обществено очакване тези механизми за възлагане на обществени поръчки веднъж завинаги да бъдат премахнати от закона. Следвайки разбирането, че борбата с корупцията трябва да се води на всички нива, както и това, че първото ниво трябва да бъде законодателно, считаме, че от законите трябва да бъдат премахнати всички възможности, които водят до възможни "вратички" в тях" пишат вносителите Карадайъ, Пеевски, Цонев и Хамид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK