Заради политическата криза над 100 заявления за износ на оръжие чакат одобрение

Заради политическата криза над 100 заявления за износ на оръжие чакат одобрение

© Юлия ЛазароваНа 25 януари е насрочено заседание на междуведомствената комисия, която дава разрешение на производителите за износ на оръжие. Тя отдавна не е заседавала заради политическата криза, тъй като в състава й има представители на различни ведомства - заместник-министри и представители на службите. Затова сега предстои да се разгледат 103 искания. Това се разбра от думите на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на блицконтрол пред ресорната парламентарна комисия.


Тя обяви, че не забавено решение е причината предприятието "Арсенал" да спре временно работа, като изпрати по домовете им от вчера до 11 февруари работниците, като мотив за това бяха посочени няколко фактора - поскъпналите суровини, високите сметки за ток и епидемичната обстановка.


Нинова допълни, че освен това много от работниците са коронавирус и че онази част от предприятието, която изпълнява поръчки за клиенти навън, продължава да работи, така че работата не е препятствана от това, че комисията не се е събирала.
Нинова не уточни от кога точно не се е събирала комисията, но посочи, че ако трябва събранието ще продължи 3 дни, но ще бъдат разгледани всички заявки. Напомни, че исканията за износ на оръжие не означава непременно, че ще бъдат удовлетворени, а това ще зависи дали отговарят на изискванията.


Междувременно днес работници от предприятието протестираха, тъй като заедно с отпуска им е спрян е транспортът от предприятието до други населени места, сред които и Стара Загора. Хората казват, че транспортът и средствата, които им се полагат за отдалеченост, няма да бъдат възстановени и след 11 февруари, и те ще бъдат принудени сами да търсят начини за придвижване до "Арсенал" в Казанлък и завода в Мъглиж, съобщи в репортаж от протеста "Нова телевизия". Те започнаха и подписка, която ще внесат в община Стара Загора. Ще бъде изпратена и до синдикалните организации.В предприятието работят близо 9 хил. души от региона.


Още в понеделник бе съобщено, че при изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя, съобщава телевизията. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа. Предприетите действия са били съгласувани между ръководството на "Арсенал" и двете синдикални организации в предприятието - КНСБ и КТ "Подкрепа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK