Лорер: Банката за развитие обмисля програма в помощ на малкия бизнес заради скъпия ток

Лорер: Банката за развитие обмисля програма в помощ на малкия бизнес заради скъпия ток

© Надежда Чипева, КапиталБългарската банка за развитие (ББР) работи по проекти, с които евентуално да подпомогне малките фирми заради високите сметки на ток както и върху такива в помощ на земеделските стопани. Това обяви пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа по време на блицконтрол заедно с колегата му Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката.


"Задачата е ББР да смени курса, тя преживя катарзис миналото лято и сега започна да работи по закон като помага на малкия бизнес", обяви Лорер. Напомни, че банката, в която промени успя да направи Кирил Петков докато бе служебен министър на икономиката, обяви кредитна линия от 60 млн. лв. в помощ на хотелиерите и ресторантьорите. В момента разработва и предстои да обяви такава в подкрепа на земеделските стопани, а в ход е обсъждане дали може да се разработи такава, която да помогне на малките фирми с високите сметки за ток.


Нямате нужда вече от човек в ББР.


Даниел Лорер,

министър
Така министърът илюстрира промяната в работата на държавната банка, която при управлението на ГЕРБ раздаде значителни заеми на големи фирми, които би трябвало да се финансират от частните банки.


Къде ще са язовирите - предстои да се реши


Колегата му Корнелия Нинова също по време на блицконтрола обяви, че предстои преструктуриране в Държавната консолидационна компания, за която по време на служебното правителство излязоха наяве доста проблеми. Част от тях са свързани с това, че с постановление на третия кабинет "Борисов" компанията е получила 500 млн. лв., с които е възложила на държавната "Монтажи" да ремонтира много язовири, които междувременно бяха прехвърлени към дружество, което е под шапката на икономическото министерство. Бившият министър на икономиката и настоящ премиер Кирил Петков установи, че ремонти няма налице.


Нинова обяви, че скоро предстои да предложи на депутатите решение на въпроса за управлението на язовирите, което ще бъде придружено и със законодателни промени."Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос. Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, има поне 4-5 институции с почти застъпващи се правомощия, бих нарекла това пълна безотговорност", категорична бе тя. Нинова припомни, че назад във времето е имало много случаи на преливане на язовири, заливане на населени места и нанасяне на щети, но досега никой не е понесъл отговорност за това", обяви Нинова.


В отговор на въпрос за индустриалната зона във Видин, до която и вътре в която няма инфраструктура, Нинова обяви, че в бюджета за 2022 г., проект на който още не е представен, са предвидени средства за целта. На свой ред Лорер коментира, че държавата може да насърчава инвестиции в тези райони, но проблемът с човешкия капитал е изключително сериозен и затова "трябва много умно да разполагаме с нашите средства, за да не харчим държавен ресурс, а години това да не генерира бизнес".


Напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че подпомагане ще има за инвеститори в индустриални зони, които ще развиват производство в тях. Допълни и че ще се водят преговори с бъдещи инвеститори не само да отварят производства тук, а техните развойни центрове също да са в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK