Партиите имат 5 дни да предложат нов председател на енергийния регулатор

Радослав Рибарски, председател на енергийната комисия, очаква до 2-3 седмици да бъдат подменени хората с изтекли мандати

© Надежда Чипева, Капитал

Радослав Рибарски, председател на енергийната комисия, очаква до 2-3 седмици да бъдат подменени хората с изтекли мандатиПарламентарно представените партии имат 5 дни да представят номинации за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и за член на мястото на Евгения Харитонова, чийто мандат също е изтекъл. Това реши на заседанието си ресорната комисия в Народното събрание, която едновременно с това прие на първо четене предложените изменения в Закона за енергетиката от четирите партии в управляващата коалиция. Сред тях има промени в състава на комисията от 9 на 5 и освен това се изменят изискванията към комисарите. Какво предвиждат те четете тук.


Представителите на ГЕРБ в комисията възразиха срещу краткия срок за номинации и поискаха той да бъде 14 дни и освен това възразиха, без успех, на това едновременно да се подменя състава и да се променят правилата. Самото заседание на комисията пък вместо в ранния следобед на два пъти промени часа си с по-ранен и стана повод за нови критики от бившите управляващи, които упрекнаха настоящите, че по този начин не са допуснали до заседанието външни хора - от самата КЕВР, граждански организации и др.


По традиция промяната в изискванията към кандидатите, които с проекта на управляващите добавят възможност това да са хора с 5-годишен опит и при управлението на фирми, които са предлагали финансови услуги за енергийния сектор, бе коментирана от опозицията като нагласяне на изискванията към вече избрани за постовете.
Според председателя на комисията Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" до 2-3 седмици ще има избрани на мястото на двамата с изтекъл мандат - председателя Иван Иванов и комисаря Евгения Харитонова. "Ние залагаме на експерти. Засега още тече този процес. Не залагаме на политически лица само с принадлежност към нашата коалиция", уточни той. Запитан, ако се предложат добри експерти от представителите на опозицията, ще бъдат ли обсъдени техните кандидатури, Рибарски посочи, че той самият все още не е виждал имена:


"Всеки, който е предложен, ще бъде обсъден и ще може да представи своята визия в комисията по енергетика."


На коалиционен съвет предстои да бъде уточнено дали ще има общи кандидатури за коалицията, или партиите ще предлагат свои имена, стана ясно от думите на Рибарски.


"Правомощията на КЕВР са ясно дефинирани. Идеята е да бъдат по-широко използвани. Всичко е до екип. Европейските директиви са достатъчно ясни какво позволяват. Държим твърдо органът да е независим", коментира Радослав Рибарски.


По информация на "Капитал" за председател на регулатора се предлага бившият служебен министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в кабинета на Георги Близнашки, който бе назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. след падането на Орешарски. Изданието посочва, че Щонов е възпитаник на Английската езикова гимназия в Пловдив, а през 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ, след което става и магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT).


До 2004 г. Щонов работи в САЩ като инвестиционен банкер, в Bear Stearns в Ню Йорк, в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Работил е и за консултантската компания "Маккинзи" (McKinsey) като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на търговски банки. От 2010 г. до 2014 г. е директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK