Петков обяви, че се готви спешно стратегия за управление на язовирите

Петков обяви, че се готви спешно стратегия за управление на язовирите

© Велко АнгеловПремиерът Кирил Петков обяви, че на днешното заседание на правителството е решено спешно да се направи стратегия за управление на язовирите, за да може да се ремонтират опасните, така че "да не ни изненада пролетта". Той специално спомена язовир Огоста, който е вторият най-голям в страната и за който се знае, че има проблеми, заради които могат да бъдат застрашени много хора.


Посочи, че стратегията ще се направи от работна група, в която ще участват всички министерства, които отговарят за водоеми, а по несигурни оценки към момента опасните язовири са около 35.


Определи ситуацията в сектора като "огромен наследен проблем". Няма обща стратегия как да се управляват язовирите, всяко министерство се е спасявало поотделно, посочи той. Допълни, че нито има регистър с всички водоеми в страната, нито е известно кои се ремонтират и по каква документация и докъде са ремонтите, нито защо отделни язовири имат по няколко собственици. Напомни и случая, при който последния кабинет "Борисов" наля 500 млн. лв., които после се увеличиха до 600 млн. лв., в Държавната консолидационна компания за ремонт на язовири. Тя на свой ред прехвърли задачата на държавната компания "Монтажи", като тези обстоятелства обяви самият Петков, докато беше служебен министър на икономиката. Посочи, както и тогава, че ремонтирани са 10 малки язовира, а парите ги няма.
"Надявам се сега правителството да се заеме по съвсем различен начин. Имам чувството, че последните 30 години не е ясно кой какво е правил - казуси във всяко министерство. Всичко е пълно с проблеми, наслагвани, наслагвани и сега всички очакват бързо решение. Запретнали сме ръкави и най-хубавото е, че го правим отборно и координирано", заключи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK