Домакинствата на газ ще получат компенсации през февруари

Домакинствата на газ ще получат компенсации през февруари

© Цветелина Белутова, КапиталДомакинствата, които се отопляват на газ, ще получат компенсации заради високите му цени, в сметките си през февруари. Това обяви в Министерския съвет енергийният министър Александър Николов.


Вече бе съобщено, че помощта ще бъде в размер на 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48.84 лева. За януари цената на природния газ е 133.41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48.84 лева и 50 на сто от това се получава 42.30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за януари тази година. За декември компенсацията е изчислена на 26.77 лева за мегаватчас.


Тези помощи ще бъдат отразени едновременно във фактурите през февруари. Николов не очаква да има забавяне в изплащането или други проблеми, макар че се очаква одобрение на помощта от страна на Европейската комисия. Засега не се обсъжда размерът на помощта за февруари и март, докогато кабинетът заяви, че засега ще действа, тъй като все още не са известни различни фактори като например каква ще е цената на газа, която се определя от енергийния регулатор.
Премиерът Кирил Петков, както и преди заседанието на кабинета, увери, че цените на тока за бита не са променени заради наложения мораториум и успокои домакинствата да не очакват рязко поскъпване след това.


Междувременно кабинетът одобри правилата за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток за януари, чийто таван ще е 250 лв. на мегават час при 130 лв. за декември и 110 лв. за ноември.


Премиерът уточни, че за малките бизнеси това означава, че сметките им за декември са по-високи на база на по-високите пазарни цени, но компенсацията, която те ще получат в началото на февруари за сметките за януари ще включва допълнителното подпомагане, което е прието за декември. "С други думи тяхната сметка в началото на февруари ще бъде значително по-ниска, отколкото тази, която виждат сега", заключи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK