Асен Василев представи бюджет на икономическия растеж за 2022 г.

Асен Василев представи бюджет на икономическия растеж за 2022 г.

© Цветелина Белутова, КапиталБюджет на икономическия растеж - така финансовият министър Асен Василев представи проекта за 2022 г. В него е заложен 4.8% растеж на БВП, което е с около 1.2% повече от 2021 година, безработицата да се свие от 5.4% на 5%. Заложен е бюджетен дефицит 4.1% (или 5.9 млрд. лв.), който включва и мерките заради пандемията, без тях дефицитът е 2.1%. При преговорите за съставяне на коалиция бе договорено дефицитът да е между 3.5 и 4.5% от БВП.


Запазват се действащите данъчни ставки, като отпада само данъкът върху лихвите, а данък уикенд ще бъде минимализиран, тъй като не може да отпадне напълно заради изискването на европейска директива, обясни Василев. Както вече бе обявено обаче, се повишава максималният осигурителен доход от 3 хил. на 3400 лв. Това означава повече разходи за осигуровки на хората с високи доходи - заетите в ИТ сектора, мениджъри и др. На въпрос за несъгласието на ИТ бизнеса с повишаването на данъчното бреме за него министърът посочи, че против са само онези фирми, които работят на ишлеме, а тези, които произвеждали продукти, са съгласни.


Минималната работна заплата ще се повиши до поисканото от синдикати и част от коалиционните партньори 710 лв., но това ще стане от 1 април. Толкова вече ще бъде и обезщетението за майчинство през втората година.
Няма как да има растеж, без ние да инвестираме в хората и капиталовата структура на страната, затова капиталовите инвестиции се удвояват до 5.8 млрд. лв. от БВП, допълни вицепремиерът.

Така капиталовите инвестиции, заложени в проекта за годината, са общо 10 млрд. лв. С обявената рамка общо за социални разходи ще отидат 20.7 млрд. лв., за здравеопазване - 8.343 млрд. лв., за образование - 6.4 млрд. лв.


В какво се инвестира


Сред планираните инвестиции министърът изреди 30% ръст в инвестициите в общините чрез бюджетните трансфери, които получават, бюджет 663 млн. лв. за държавните железници, допълнително 1.6 млрд. лв. за поддръжка и ремонт на републиканските пътища. Последното означава бюджет 2.4 млрд. лв. за Агенция "Пътна инфраструктура", за която докато бе служебен министър, Василев на няколко пъти обяви, че този път за пътната агенция ще бъде заложен реалистичен бюджет, тоест такъв, който отговаря на заложените за изпълнение проекти за годината, а не минимален, който се допълва после с отпускането на пари допълнително с постановления на правителството. 178 млн. лв. са заложени за инвестиции в болници и спортни съоръжения, ремонти на концертни зали, музеи, театри.

С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвръщаемост в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура, обяви Василев.


Допълни, че инвестициите са най-добрият начин да се постигне икономически растеж и да се повишат доходите на хората.


Безплатни детски ясли и градини


От 1 април е предвидено детските ясли и градини да бъдат безплатни, като за целта в бюджета са заложени над 80 млн. лв. Отделно със 70 млн. лв. ще се строят и разширяват детски градини. За родителите, чиито деца не бъдат приети в безплатно детско заведение, са предвидени допълнителни компенсации от 13 млн. лв. Липсата на достатъчно места като цяло е проблем само на София. С 23 млн. лв. ще бъде продължена и тази година програмата за почивка на ученици - "Отново заедно" след изолацията в пандемията, обяви министърът. Програмата бе въведена през 2021 г. с пари за туризъм.


Василев заяви и въвеждането на изцяло нова програма, чрез която ще се финансира формирането на състезания в училище, а после и на регионално и национално ниво, по баскетбол, волейбол и футбол по формулата на олимпиадите по физика и математика. Подобни програми ще има и по 4 изкуства.


С 23 млн. лв. ще бъде финансирано медицинското обслужване на здравните кабинети в училищата и детските градини, а с 16 млн. лв. ще се допълнят миналогодишните средства за храненето на децата в учебните заведения. От увеличения бюджет на здравната каса 280 млн. лв. са предвидени за допълнително финансиране на профилактика и доболнична помощ и за деца.

Учителските заплати се запазват на ниво от 125% от средната работна заплата и заради нарастването й са заделени допълнително 239 млн. лв. в бюджета. Това означава, че отново от април, средната учителска заплата ще нарасне с 12%.

Повече социални разходи


В бюджета са разчетени допълнително 90 млн. лв. за повишаване ефективността на семейни помощи за отглеждане на деца. Отделно за повишение на заплащането на личните асистенти са предвидени 223 млн. лв., а 56.7 млн. лв. - за създаване на социално приобщаване на уязвими групи и хора с увреждания.


Бюджетът на програмата за енергийни помощи е завишен с 50 млн. лв., които са конкретно за отопление.


С 10 млн. лв. се вдигат парите за повишение на дневния размер на обезщетението за безработица, въпреки че се очаква тя още да се свие.


Общо 850 млн. лв. са предвидени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца на годината. А от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 6.1%.


Повишава се допустимият държавен дълг


За разлика от 2021 г., в която в закона за бюджета бе записан таван от 4.5 млрд. лв. на новия държавен дълг, то за 2022 г. се предвижда той да може да достигне 7.3 млрд. лв. Василев обясни, че част от него ще е на вътрешния, част - на външния пазар. Предвидено е още този праг да може да се вдига, но само за нов дълг, който ще бъде погасен в рамките на годината. Съвсем скоро има падеж на 1.125 млрд. еврооблигации, който трябва да бъде посрещнат.


Повече пари за фирми, повече за спорт


С 28 млн. лв. се вдигат през годината парите за филмопроизводство, а с 31 млн. лв. се увеличава подкрепата за творци, които заради пандемията не могат да работят пълноценно.


Предвиждат се повече средства в помощ на културните институции в областта на сценичните изкуства и 36 млн. лв. за ремонти на галерии, музеи и театри. Специално Националната библиотека ще получи 2.5 млн. лв. допълнително.


За елитен спорт са заделени 9.5 млн. лв. допълнително и отделно 3 млн. лв. повече за подготовка за участие в олимпиади. Акцент ще бъде развитието и на детския спорт, а общо 27 млн. лв. са предвидени за изграждане на спортни съоръжения.


За плащания по вече подписани договори във военната сфера се предвиждат:

    • 187 млн. лв., за патрулен кораб
    • 100 млн. лв. за бойна техника
    • 180 млн. лв. за инфраструктура на авиобазата в Граф Игнатиево заради F-16
    • 126 млн. лв. за придобиване на въоръжение и подсигуряване експлоатацията на "МиГ-29".

Заявката засега е до края на януари проектобюджетът да бъде внесен в Народното събрание, а то да го приеме в рамките на февруари. Както бе договорено в коалицията, през юли предстои актуализация, която да включва и разходи по политики, които в идните месеци ще се обсъждат от работни групи, съставени от експерти на четирите политически формации.


Междувременно действието на някои текстове в Закона за държавния бюджет за 2021 г. бе удължено заради липсата все още на бюджет за текущата година. В някои сфери това създаде реални проблеми - като например плащането на част от заплатите чрез ваучери за храна, което ще бъде възможно отново след приемането на бюджета за 2022 г.


От следващата година Асен Василев предвижда да престане да действа намалената ставка на ДДС за ресторантите и някои детски продукти с мотива, че не може през този данък да се прави социална политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK