Агенция "Фич" потвърди BBB рейтинга на България с положителна перспектива

Агенция "Фич" потвърди BBB рейтинга на България с положителна перспектива

© Associated PressМеждународната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.


Рейтингът на страната отразява баланса между стабилната външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет, от една страна, и относително по-слабия потенциален растеж, в сравнение с държави със сходен рейтинг, дължащ се частично на неблагоприятните демографски развития, които биха могли да утежнят публичните финанси в дългосрочен план, се посочва в съобщението.


Анализаторите от "Фич" отчитат също понижение на индикаторите за управление под медианата за държавите със сходен рейтинг, вследствие на влошаването на ефективността на правителството и контрола върху корупцията преди 2021 г. Положителната перспектива отразява плановете на България за членство в еврозоната.
Според "Фич" негативните рискове в краткосрочен план, свързани с пандемията, са отслабнали и се компенсират от очакваните значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност (допълнително подкрепени от включването на българския лев към Валутния механизъм II).


"Фич" считат, че формирането на коалиционното правителство през декември 2021 г. е намалило значително политическата несигурност след поредицата неубедителни избори през миналата година. Анализаторите отчитат, че коалиционните партии са заложили цялостна програма за борба с корупцията и за подобряване на върховенството на закона, като същевременно са обещали увеличение на инвестициите и по-ефективни публични разходи. Правителството е потвърдило целта за приемане на еврото до 2024 г., продължавайки дългогодишната благоразумна фискална политика и добро макроикономическо управление.


Очакванията на "Фич" за икономическия растеж на България остават благоприятни през следващите години, подкрепени от значителните средства от ЕС, които в периода 2022-2027 г. са оценени на 36 процента от БВП за 2021 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK