Графика: Как се променят някои пера в "бюджета на икономическия растеж"

Графика: Как се променят някои пера в "бюджета на икономическия растеж"

© Цветелина Белутова, КапиталВ петък вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи проектобюджета за тази година като го обяви бюджет на икономическия растеж, който трябва да се гарантира от заложените в него 10 млрд. лв. разходи. Сред тях са не само такива за инвестиции в различен тип инфраструктура, но и по-големи суми за социални помощи и по-голям размер на тези помощи.


С проекта Василев илюстрира тезата за това, че управлението ще заложи леви цели с десни средства, макар да остава открит въпросът какво точно означава това. "Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия просперитет на страната", обобщи този път министърът.


Една от най-значимите промени е, че както бе заявено, бюджетът на пътната агенция е доста по-голям със заявката, че отговаря на реалните планове на ведомството за ремонт, поддръжка и изграждане на инфраструктура, а не е в пъти по-малък, каквато бе практика досега, който после се допълва с допълнителни трансфери.
Повече пари са заложени на практика във всички сфери дори за туристическа реклама, където парите спрямо предходната година растат от 22 млн. лв. на 29 млн. лв.


И така общо заложените в бюджета харчове, което бившият премиер не пропусна да критикува, са общо 63 млрд. лв. Това е малко над 44% от брутния вътрешен продукт. И това не е всичко, тъй като след актуализацията на предходния бюджет в отделни сметки бяха заделени пари, които отново ще се харчат през тази - 2.8 млрд. лв. (сумата не е включена в разходите за 2021 г., цитирани в графиката - бел. а.), които обаче имат конкретно предназначение - помощи заради високите енергийни цени и добавки към пенсиите. Така и сумата нараства на обявените 10 млрд. лв.


Всичко това е подплатено с прогнозен ръст от около 14% на приходите от данъци, като той е най-голям за основния източник на пълнене на бюджета - ДДС, при който е заложен ръст от малко над 20%. Въпреки че в рамките на годината ще се запази намалената на 9% ставка за заведения, книги и някои детски стоки. Планът е обаче това облекчение да отпаден през 2023 г.


Разходите спрямо предходната година растат с малко над 14%.


Основното за предложения проект четете тук., алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK