Банката за развитие пуска програма за преработватели на маслодайни рози

Банката за развитие пуска програма за преработватели на маслодайни рози

© Юлия ЛазароваБългарската банка за развитие (ББР) пуска програма "Подкрепа за розопреработване" с преференциални условия за този бизнес, обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на съвместен брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов и изп. директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.


Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, вкл. залог на розово масло.


Секторът имаше проблеми и преди пандемията, когато за няколко години силно нарасна броят на отглеждащите рози, като дългогодишни производители коментираха, че се отглеждат и нискокачествени рози, които вредят на имиджа на българското розово масло. С настъпването на пандемията се добавиха още проблеми в сектора.
През ноември Държавен фонд "Земеделие" преведе малко над 868 млн. лв. компенсации заради пандемията на розопроизводители, или до 100 лв. на декар, като помощта бе разрешена от Европейската комисия. Тя се даде за ликвидна подкрепа заради срива в търсенето на цвят от маслодайна роза след началото на пандемията.


По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на банката. "Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на малките и средните предприятия, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19", посочи министърът на иновациите и растежа, цитиран от пресцентъра на министерството.

От ведомството посочват, че заради голямата конкуренция в бранша през последните години производителите имат натрупани големи запаси, а от съседни страни правят износ на продукта на по-ниски цени. В допълнение има отслабнал интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск - увеличение на цените на труд, електроенергия и торове, допълва ведомството.

След направените промени в ББР от служебното правителство на институцията бе наложен таван от 5 млн. лв. на заем. Целта е тя да е в помощ наистина на малкия и средния бизнес, който по-трудно би се финансирал от търговските банки, и да спре порочната практика на отпускане на големи заеми на големи компании.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK