Управляващите подготвят външен одит на КТБ

Момент от протест на граждани през 2016 г. заради фалита на банката

© Георги Кожухаров

Момент от протест на граждани през 2016 г. заради фалита на банкатаУправляващите подготвят външен одит на несъстоятелността на фалиралата КТБ. Процесът продължава вече 7 години. Това бе договорено и при преговорите за коалиция. Засега не е известно коя институция ще извърши одита, съобщава "Медиапул".


Банката затвори през юни 2014 г., а лицензът й бе отнет едва през ноември същата година. Тя бе обявена в несъстоятелност през април на следващата година, като бе прието, че началната дата на несъстоятелността е тази на отнемане на лиценза - 6 ноември 2014 г. По-късно обаче съдът постанови, че банката е несъстоятелна от момента на затварянето й. Периодът между датите обаче позволи транзакции, които доведоха до допълнително разграбване.


Изданието посочва, че Сметната палата сега е започнала одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, под чийто надзор работят синдиците на фалиралата банка. И също, че липсата на публични изяви както от страна на синдиците, така и от фонда води до съмнения за техните действия.
Без отговор към момента е и въпросът дали БНБ и правителството ще направят промени сред синдиците.


През декември в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров от "Демократична България" министърът на финансите Асен Василев даде справка за авоарите на фалиралата банка. Те са по данни на синдиците на институцията. Според тях към 1 декември 2021 г. несъстоятелността на банката е в размер на 146 млн. лв. Общият размер на събраните от синдика средства към същата дата е 1.405 млрд. лева. Общата стойност на извършеното от синдика разпределение по изготвените до момента четири частични сметки за разпределение на налични суми между кредиторите на банката, одобрени от фонда за гарантиране на влоговете, са около 1.3 млрд. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK