Все повече търговски паркове изникват в градовете

Все повече търговски паркове изникват в градовете

© Цветелина Белутова, КапиталТърговските парковете в България са най-бързо развиващият се формат през последните две години, като само през миналата година са открити 10 нови. Такива проекти са привлекателни поради удобството, откритите пространства и достъпност, която предлагат, посочват в свой анализ на този сегмент от пазара от консултанта "Колиърс" (Colliers).


Допълват, че благодарение на тяхната експанзия популярни международни марки успяват да навлязат в градове, в които преди това не са присъствали. Към края на 2021 г. общият обем площи в търговски паркове е 237 хил. кв.м в 25 проекта.


Търговски парк се дефинира като професионално разработен проект, в който има поне три големи търговски вериги, заемащи над 2 хил. кв.м площ, с централизирано управление и достатъчен брой паркоместа. Примери за такива паркове са Jumbo Plaza, Retail Park Veliko Търново, Retail Park Plovdiv и др. Те са различни по размер.
Водещата категория в големите търговски паркове са мебели и магазини от типа "направи си сам" с дял 45%. В малките търговски паркове най-голям дял като наети площи има модата с 30% в сравнение с 16% в традиционните търговски паркове и 11% в големите търговски паркове. Наличието на супермаркети, магазини за здраве и красота е по-характерно за традиционните и малките търговски паркове. Електрониката е най-добре представена в традиционните търговски паркове.

Повече от 140 хил. кв.м нови площи са планирани, като почти половината от тях вече са в процес на изграждане. Със завършването на всички планирани проекти някои от регионалните градове ще достигнат точката на насищане. Затова инвеститорите трябва да бъдат внимателни, когато идентифицират районите с потенциал, посочват от компанията.
Нарастващите цени на строителните материали се очаква да повлияят на завършването на проектите, забавяйки някои от тях в краткосрочен план. Това ще доведе до намаляване на предлагането, но не и до промени в наемните нива.


За да повишат конкурентоспособността си, инвеститорите ще разширят микса си от наематели с представители на развлекателната индустрия като киносалони, ресторанти, обекти от типа drive-thru и фитнес зали. Това ще спомогне и за увеличаване на посещаемостта и времето за престой, прогнозират експертите на "Колиърс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK