Данъчните предлагат вече над 160 е-услуги

Данъчните предлагат вече над 160 е-услуги

© Надежда Чипева, КапиталПовече от 160 електронни услуги вече са достъпни в обновения Е-портал на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от там. За по-малко от месец приходната агенция пусна 6 нови услуги, достъпни с ПИК или електронен подпис.


Първата за 2022 г. нова услуга е за хазартните оператори. От 4 януари те вече декларират изцяло онлайн основата, върху която се начислява държавна такса чрез "Декларация по чл. 30, ал. 8 от Закона за хазарта", достъпна с електронен подпис.


В началото на януари за улеснение на данъкоплатците, регистрирани по специалните режими извън ЕС и в него за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, заработиха "Справка за плащания по данъчен период", "Справка за плащания по дата на плащането" и "Справка за плащания по държава на потребление".
От 10 януари потребителите вече могат да подават онлайн Искане за издаване на удостоверение относно приложимо законодателство в областта на социалната сигурност, което се прилага по отношение на притежателя (удостоверение А1), както и уведомление.


Най-новата електронна услуга е "Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми" . Чрез новата услуга потребителите могат и онлайн да попълнят необходимите данни във формуляра, да прилагат документи към него, след което да го подадат.


"Над 300 млн. лв. годишно спестява НАП на бизнеса и гражданите от преки административни разходи, благодарение на въведената електронна комуникация", коментира заместник изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова, цитирана от пресцентъра си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK