Заводските цени подскочиха с 30% през декември

Заводските цени подскочиха с 30% през декември

© Надежда Чипева, КапиталЗаради поскъпващите суровини и най-вече енергия през декември заводските цени поскъпват с 30.8% в сравнение със същия месец на 2020 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).


Очаквано повишението идва главно от ръста в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 79.7%, принос имат и тези в преработващата промишленост - с 16.2% ръст, и в добивната промишленост - с 9.4%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 34.4%, производството на химични продукти - с 29.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 24.7%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.8%.


В сравнение с ноември заводските цени се увеличават с 1.7%, като при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ поскъпването е със 7%.
За вътрешния пазар цените нарастват през декември средно с 38.6% на годишна база като при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ поскъпването е със 76.7%, в преработващата промишленост - със 17.2%, и в добивната промишленост - с 11.4%.

Спрямо декември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 51.1%, производството на основни метали - с 39.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси, и производство на метални изделия, без машини и оборудване - по 14.3%.

На месечна база индексът се повишава с 3.4%.


За външния пазар цените растат с 18.7% за година и с 1.2% спрямо ноември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK