Бизнесът поиска Асен Василев да се извини за свое изказване за заплатите

Бизнесът поиска Асен Василев да се извини за свое изказване за заплатите

© Цветелина Белутова, КапиталАсоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен Василев да се извини заради свое изказване, направено в четвъртък по време на заседанието на тристранния съвет, на което управляващи и представители на бизнеса и синдикатите обсъдиха проектобюджета. За извинението членуващите в асоциацията (Стопанската камара, търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодатели и асоциацията на индустриалния капитал) пишат в писмо до медиите, макар вчера да не реагираха на подразнилото ги изказване.

Според писмото при обсъждането Василев е заявил, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

От публикация във "Фейсбук" още от вчера пък се вижда, че главният икономист на КНСБ и преподавател в УНСС Любослав Костов изразява съгласието на синдиката с такава теза.Като икономист и като финансов министър г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика най-некадърен работодател е именно държавата, посочват в писмото си работодателите. Те вече няколко пъти изразиха недоволството си от поредния ръст на минималната работна заплата, заложен в проектобюджета, и от това, че няма обективни критерии, по които се прави това.
На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит, твърдят те. Посочват, че в малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора и им плащат колкото изкарват.


"Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", се посочва в писмото.


Според организациите непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд.


"Тоест проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда", посочват организациите.


Допълват, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

В допълнение отбелязваме, че по показател "работещи бедни" България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме №1, се посочва в писмото.


Асоциацията напомня на министъра, че "некадърният" български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ток от "кадърно" управление на енергийния сектор, заради неефективно управление на образованието пък трудно намира квалифицирани, и то недостатъчно, кадри и е принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, "заради "целенасоченото" изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)" .


Бизнесът настоява вицепремиерът да се извини на работодателите, като посочва, че на техните усилия денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи.


"Дневник" изпрати въпрос за това на Министерството на финансите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK