Енергийният холдинг смени ръководството на "Булгаргаз", премиерът приветства решението (обновена)

Енергийният холдинг смени ръководството на "Булгаргаз", премиерът приветства решението (обновена)

© Георги КожухаровЦялото ръководство на "Булгаргаз" е сменено в края на работния ден в петък. Решението е на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи БНТ. Сред мотивите срещу досегашното ръководство на "Булгаргаз", изказвани от енергйното министерство, са по-макото доставки на азерски газ в България.


На мястото на Николай Павлов като изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов.


Миналата седмица енергийният министър Александър Николов упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик и че ценовите предложения към КЕВР може да са значително по-общественополезни.
От досегашното ръководство на Булгаргаз заявяват, че срещу доставчика има преднамерена атака и че няма как България да получава по-голямо количество азерски газ, защото газовата връзка с Гърция не е готова. По-късно ръководството на газовата компания обяви, че научило от медиите за освобождаването си.


Уволннените членове на борда на директорите могат да обжалват решението. Все още не е известно дали ще се възползват от това право.


Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока би трябвало да отпадне


Премиерът Кирл Петков приветства решението и коментира, че мораториумът върху цената на тока би трябвало да отпадне с новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани", заяви Петков пред журналисти след годишния форум на "Дарик радио". "Аз приветствам това, кооето се случи вчера и вярвам, че българският потребител ще бъде по-защитен, а не да бъдат приоритезирани незии чужди интереси и накрая всички да плащаме сметката", добави.


"Бях информиран, че има много сериозни причини за смяната на ръководството на "Булгаргаз" - изборът на доставчици, как част от търговските сделки са били направени, изглежда, че са се случвали на база неправилни или грешни решения, но резултатът е един и същ - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не може да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да каза, че цените на газа трябва да се качат с още 30%", коментира премиерът.


По думите му изборът на новото ръководство е изцяло на БЕХ и енергийния министър, но очаква, че този тип решения на предишния борд няма да бъдат взети занапред. "Автобиографиите на всички тези хора ще бъдат гледани критично. Аз се доверявам на министър Николов, а той на БЕХ, че тези хора са годни да свършат работата", каза Петков, попитан дали е вярно, че новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" е свързан по някакъв начин с руския "Газпром".


"Най-вероятно част от решенията има договорености, от които не можем да избягаме като държава, но се надявам следващите да не вземат такива", заяви Петков. По думите му, ако имало работещ регулатор, то той трябвало да постави под съмнение искането на "Булгаргаз" за повишение на цените.


Александър Николов: решението е в резултат на проверка


Пред Би Ти Ви енергийният министър Александър Николов заяви, че решението е в резултат на проверката, предприета от енергийния холдинг, без да коментира в подробности проверката на БЕХ. По думите му смените не са свързани със скорошната проверка на ДАНС в "Булгаргаз", но имат връзка с проверката на БЕХ.


"Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ. Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение. Мисля, че е продиктувано в по-голяма степен от това какво е направено назад във времето и доколко общественият интерес е запазен - това ясно се вижда и в резултатите по сметките за топлоенергия на гражданите в текущия им формат", коментира Николов.


Теменужка Петкова: уволненията са незаконни


Според Теменужка Петкова - бивш енергиен министър в две от правителствата на Бойко Борисов, става въпрос за сблъсък на лобита, а уволненията са незаконни. "Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката", каза тя пред Би Ти Ви.


Според нея в случая става въпрос за сблъсък на лобита. "Няма да се изненадам ако следващата стъпка е свързана с това по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората и бизнеса много скоро ще усетят това", заяви Петкова. "Ако това е промяната, за която слушаме, нищо добро не очаква България", каза още тя.


Според бившия енергиен министър смяната е в разрез със закона, защото мандатите на директорите на "Булгаргаз" се прекратяват при определени условия, които не са били налице. "Става дума за уволнение в грубо нарушение на Закона за публичните предприятия. Цените на природния газ в България в момента са едни от най-ниските - около 67-68 евро на мегават час, а в Европа цените са 85 евро за мегават час, за каква защита на националния интерес говорим тук? Според мен определени икономически кръгове се опитват да овладеят търговията с природен газ в България", заяви Петкова.


Иван Хиновски защити смяната на ръководството


Според енергийния експерт Иван Хиновски, който е бил изп. директор на НЕК, както и в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" смяната в "Булгаргаз" е трябвало да се случи отдавна. "Това е един акт, който би трябвало да премахне всички пречки по внос на по-евтиния азерски газ. Странна упоритост имаше от страна на това дружество да не внасяме цялото количество евтин азерски газ, който трябваше да бъде глътка въздух за българската индустрия и топлофикациите", коментира той пред Би Ти Ви.Бойко Борисов: Две хасковски банди се бият кой да вземе контрола


"Пазар за милиарди, който в момента е държавен, да го дадат и него като на търговците на ток да крадат стотици милиони и да го разбият" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира смяната на ръководството на "Булгаргаз". По думите му случващото се с обществения доставчик е последната важна тема на фона на "чудовищния скок на цените и чудовищната корупция". Борисов изтъкна, че в момента се крадат стотици милиони.


"Две хасковски банди се бият кой да вземе контрол. Най-малко ми отива да защитавам Николай Павлов, който е министърът на енергетиката на Румен Радев - него изчегъртаха. На пръв поглед изглежда, че това би било нещо срещу него. Според мен не е така, защото той вижда, че неговите изчадия се провалиха във всичко. Народът огладнява, фалира, бизнесът фалира и Радев го вижда. И той трябва всячески сега да се откачи от това тежко ремарке, претоварено с проблеми и да прави нова партия, за да работи отново модела с 6%, с 10%" , заяви Борисов.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK