Кандидатите за КЕВР увериха, че ще бъдат независими в решенията си

Кандидатите за КЕВР увериха, че ще бъдат независими в решенията си

© Юлия ЛазароваПредложените двама нови членове на енергийния регулатор КЕВР увериха ресорната комисия в Народното събрание, че ще бъдат независими от управляващите.


"Продължаваме промяната" предложи Станислав Тодоров да оглави КЕВР на мястото на Иван Иванов, чиито мандат изтече преди близо 2 г., а "Има такъв народ" предложи Благой Голубарев за поста на Евгения Харитонова, член на комисията, която също е с изтекъл мандат.


Един от ключовите въпроси е регулаторът да е независим, обяви Тодоров. "За себе си отговорих на този въпрос, когато се съгласих да бъде предложен. Единствените интереси, които ще защитавам, са на крайните потребители", увери той. Смята, че доколкото познава сегашното правителство вярва, че неговите членове се вслушват и разбират аргументи, изнесени на базата на факти.
Пред енергийната комисия Голубарев отговори на въпрос за независимостта си, че чисто формално мандатът дава такава независимост. "Но за себе си мога да кажа, че съм бил в такива ситуации и там съм излизал с чест от такава ситуация", обяви той.


Тодоров на свой ред посочи, че начинът, по който регулаторът взима решения описан доста детайлно и че няма конкретен повод да каже, че решения в една или друга ситуация са били преднамерени или в ущърб на крайните потребители. "Но мога да кажа, че трябва да има предвидимост във вземането на решения", подчерта той. Даде за пример изненадващото за ВЕИ сектора решение през декември да се премахнат премиите при силното поскъпване на тока на борсовия пазар. Посочи, че решението е било логично, но е трябвало браншът да бъде предупреден за него, за да не се изненадва.


Голубарев пък посочи, че в разгара на високите цени на тока е променена методиката, по която се изчислява цената за доставчиците от последна инстанция. Те снабдяват с ток всички, които не са сключили договор за доставка на ток. За тях и цената е най-висока. Според него всички, които са останали при такива доставчици трябва чрез жребий или друг подобен начин служебно да бъдат разпределени към "нормални" доставчици, които са готови да ги поемат.


Посочи, че трябва последователно да се работи до 2025 г и за излизането на свободния пазар на бита. Битовите потребители в момента са единствените, които се снабдяват с регулиран ток, но предстои и те да излязат на енергийната борса. Закъснялата либерализация в момента ги спасява от високите цени на тока.


Тодоров вижда ролята на регулатора не толкова "като пъдар", а като двигател на предстоящите промени, свързани със Зелената сделка и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK