Член на борда на енергийния холдинг е с отказан достъп до класифицирана информация

Заседание на 47 народно събрание, парламент Александър Николов - министър на енергетиката

© Юлия Лазарова

Заседание на 47 народно събрание, парламент Александър Николов - министър на енергетикатаЖеко Жеков, член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е получил отказ за достъп до класифицирана информация. Това се разбира от писмен отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на депутата от ГЕРБ Славена Точева.


В него той обяснява, че след инициирано проучване за надеждност от Министерството на енергетиката за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Секретно" на началника отдел "Икономически анализи и прогнози" в дирекция "Корпоративно управление в енергетиката" ДАНС е отказала да даде такъв достъп.


Уточнява се, че към момента на постъпването му на длъжност за позицията не се е изисквал достъп до секретна информация. В отговора на министъра не се посочва името на човека, за който се отнася, но във въпроса на депутата той е назован заедно с длъжността.
В отговора на министъра са посочени мотивите на ДНАС за отказа. Те са по тестове от Закона за защита на класифицираната информация, които предвиждат такъв отказ, ако човекът, за който се иска, е дал неверни или непълни данни или не отговаря на изискването в друг текст на закона. Той въвежда изискване за българско гражданство, завършено средно образование, липса на осъдителна присъда за умишлено престъпление от общ характер, надеждност от гледна точка на сигурността, не страда от психическо заболяване или е определен като надежден за опазване на тайна.


От отговора на министъра се разбира още, че БЕХ в качеството му на "организационна единица" е започнал процедура по проучване и изискване на Жеков да се осигури достъп до класифицирана информация по реда на закона.


Жеко Жеков влезе в съвета на директорите на БЕХ през ноември миналата година, когато по инициатива на министъра бордът бе увеличен от 5 на 9 души и бе определен и втори изпълнителен директор. По този начин се заобиколи изискването в Закона за публичните предприятия за провеждането на конкурс при назначаването на нови шефове, а целта бе да се отнеме монопола на ГЕРБ върху оперативното ръководство на държавната енергетика, припомня "Капитал". За разлика от други сектори в този дотогава нямаше нито една кадрова промяна след назначаването на служебния кабинет през май.


Именно при тази промяна Жеков влезе в съвета, като дотогава името му не бе публично известно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK